У шесту недјељу по Духовима одслужене литургије у манастиру Острогу

16. jul 2017. - Манастир Острог - Дешавања

Саборно и молитвено било је у острошкој светињи у недјељу шесту по Духовима, 16. јула 2017. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог мученика Јакинта и Преподобног Анатолија.

У присуству више стотина вјерника, на плато испред Горњег манастира Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Лакета ораовачко – перашки парох, а саслуживали су му протојереј Јордан Марков из Македоније и свештенођакон Славко Обрадовић.

Након читања зачала из Светог Јеванђеља о томе како је Христос исцијелио одузетога, сабране је ријечима литургијске бејседе поучавао о. Радослав, који је између осталог казао да прочитано Јеванђеље говори о чудима и исцјељењима која чињаше међу људима Господ Исус Христос Син Божији.

-Отуда је и вјера наша жива вјера, вјера у живога Бога, истинитога Бога, Бога творца неба и земље, Бога промислитеља, Бога спаситеља, Бога искупитеља. Он, син Божији, друго лице Свете Тројице узе на себе обличје слуге, тијело којим је Бог нас људе почаствовао у овом свијету, то трошно тијело које је саткано од онога што Бог у почетку створи, од оног праха земаљског и коме Бог даде душу живу која води поријекло од самог Господа – казао је о. Радослав и додао дан Б0г свијету шаље Сина свога јединородног да би спасио и подигао грешни род људски од ада, од пакла, од пропасти, од свега што га одводи са путева правде, истине и Јеванђеља Христовог.

Господ да би увјерио човјека да је само Он пут, истина и живот, казао је о. Радослав, чини чуда и исцјељује онога који боловаше.

-Он каза одузетоме, опраштају ти се гријеси, што значи да све немоћи, невоље и страдања долазе од гријеха. Бог је човјека створио да не гријеши, а онда му је ђаво сервирао бројна искушења и човјек врло лако отпада, како у вријеме светих апостола, тако и данас – казао је о. Радослав и подсјетио да је Господ послао апостоле да иду по свијету и да опраштају гријехе.

Он је такође додао да у острошкој светињи, гдје се Бог пројавио у сили и слави Његовог следбеника Светог Василија, од њега тражимо опроштај за гријехе наше.

Бесједа о. Радослава Лакете

Током Свете Литургије, они који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали и који су се измирили са ближњима својим, примили су Свето Причешће.

Потом су сабрани са страхом Божијим, вјером и љубављу притицали цркви Ваведења Пресвете Богородице, да цјеливају кивот са моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Света Литургија одслужена је и у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, гдје се такође сабрао велики број вјерника, а началствовао је јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох.

Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...