Vjerni ruski i srpski narod želi da se gradi hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom u Petrovgradu

11. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Odslužen moleban za izgradnju hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Petrovgradu u hramu Prepodobnog Serafima Virickog

U ponedeljak 10. jula 2017 godine na praznik Prepodobnog Samsona Stranopimca u hramu Prepodobnog Serafima Virickog u naselju Kupčino u Petrovgradu služen je moleban sa akatistom Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu za izgradnju hrama posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom u ovom gradu.

Moleban i akatist sa vjernim narodom služili su sveštenik hrama Prepodobnog Serafima Virickog Maksim Vasiljuk i jerođakon Vladimir Palibrk, sabrat manastira Žitomislić i kandidat bogoslovlja Petrovgradske Duhovne Akademije. Za pjevnicom je pojao svršeni bogoslov i ikonopisac Aleksej Mihailov.

Moleban u Petrovgradu

Ovom prilikom sabrani vjerni ruski i srpski narod pozdravio je u ime sveštenstva ovog hrama o. Maksim Vasiljuk, koji se pomolio Gospodu da se u Petrovgradu sagradi hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, istakavši da je želja brojnih vjernika i srpskog i ruskog roda koji žive u Petrovgradu da se sagradi hram Svetom Vasiliju.

Posle molebana i akatista vjernike je pozdravio i o. Vladimir koji ih je upoznao sa životom i čudima velikog svetitelja Crkve Hristove, Vasilija Ostroškog, kao i sa vjekovnim duhovnim i krvnim vezama između ruskog i srpskog naroda, podsjetivši između ostalog da je Sveti Vasilije u Rusiji bio 1638. godine kao arhimandrit.

Posle službe Božije vjerni narod je cjelivao ikonu Svetog Vasilija Ostroškog koju je hramu Prepodobnog Serafima Virickog priložio g. Marko Blečić, rodom iz Nikšića sa svojom suprugom Svetlanom i ćerkom Ninom.

Sveštenik Maksim je pomazivao vjerni narod svetim uljem a o. Vladimir ih je kropio sa svetom vodom sa ostroškog istočnika.

Odslužen treći Moleban za izgradnju hrama Sv. Vasilija u Petrovgradu u hramu Prepodobnog Serafima Virickog u Gostinskom dvoru

U utorak 11. jula 2017. godine  uoči praznika prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, u hramu Prepodobnog Serafima Virickog u Petrovgradu u Gostinskom dvoru, služen je treći moleban sa akatistom Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu za izgradnju hrama posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom u ovom gradu.

Moleban i akatist sa vjernim narodom služili su po blagoslovu starešine ovog hrama o. Artemija Naumova, sveštenik u hramu Prepodobnog Serafima Virickog gdje je njegov grob u Viricu o. Maksim Krupcov i jerođakon Vladimir Palibrk, sabrat manastira Žitomislić i kandidat bogoslovlja Petrovgradske Duhovne Akademije.

Na molebanu i akatistu su pojali članovi dječjeg ženskog hora Prepodobnog Jovana Damaskina pod dirigentskom palicom Irine Boldiševe koji pjevaju pri Hramu Vladimirske Božije Matere u Petrovgradu.

Posle molebana i akatista vjernike je pozdravio i o. Vladimir koji ih je upoznao sa životom i čudima velikog svetitelja Crkve Hristove, Vasilija Ostroškog, kao i sa vjekovnim duhovnim i krvnim vezama između ruskog i srpskog naroda, podsjetivši između ostalog da je Sveti Vasilije u carskoj Rusiji bio 1637/1638. godine kao arhimandrit za pomoć svom napaćenom narodu.

Sabrani vjerni srpski i ruski narod pozdravio je potom i o. Maksim Krupcov koji je pozdravio o. Vladimira da mu Gospod daruje snage u bogougodnom djelu oko gradnje hrama Svetog Vasilija Ostroškog i kazao je da nije slučajno da se u crkvama Prepodobnog Serafima Virickog na dva kraja grada služe već tri molebana za gradnju novog hrama.

Dirigentica Irina Boldiševa je sa svojim horom otpjevala i dvije pjesme koje je sama dirigovala po tekstu Sv. Vladike Nikolaja i ovom prilikom je pozdravila sve prisutne zablagodarivši Gospodu na daru učestovanja u molebanu i akatistu Svetom Vasiliju Ostroškom. Posle službe Božije vjerni narod je cjelivao ikonu Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveštenik Maksim Krupcov pomazivao je vjerni narod svetim uljem a o. Vladimir ih je kropio sa svetom vodom sa ostroškog istočnika.

Tonski zapis

Molitvama Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca pomiluj i spasi Gospode srpski i ruski narod i sačuvaj ih na mnogaja ljeta. Amin.

 

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...