Вјерни руски и српски народ жели да се гради храм посвећен Светом Василију Острошком у Петровграду

11. jul 2017. - Манастир Острог - Дешавања

Одслужен молебан за изградњу храма Светог Василија Острошког у Петровграду у храму Преподобног Серафима Вирицког

У понедељак 10. јула 2017 године на празник Преподобног Самсона Странопимца у храму Преподобног Серафима Вирицког у насељу Купчино у Петровграду служен је молебан са акатистом Светом Василију Острошком Чудотворцу за изградњу храма посвећеног Светом Василију Острошком у овом граду.

Молебан и акатист са вјерним народом служили су свештеник храма Преподобног Серафима Вирицког Максим Васиљук и јерођакон Владимир Палибрк, сабрат манастира Житомислић и кандидат богословља Петровградске Духовне Академије. За пјевницом је појао свршени богослов и иконописац Алексеј Михаилов.

Молебан у Петровграду

Овом приликом сабрани вјерни руски и српски народ поздравио је у име свештенства овог храма о. Максим Васиљук, који се помолио Господу да се у Петровграду сагради храм Светог Василија Острошког Чудотворца, истакавши да је жеља бројних вјерника и српског и руског рода који живе у Петровграду да се сагради храм Светом Василију.

После молебана и акатиста вјернике је поздравио и о. Владимир који их је упознао са животом и чудима великог светитеља Цркве Христове, Василија Острошког, као и са вјековним духовним и крвним везама између руског и српског народа, подсјетивши између осталог да је Свети Василије у Русији био 1638. године као архимандрит.

После службе Божије вјерни народ је цјеливао икону Светог Василија Острошког коју је храму Преподобног Серафима Вирицког приложио г. Марко Блечић, родом из Никшића са својом супругом Светланом и ћерком Нином.

Свештеник Максим је помазивао вјерни народ светим уљем а о. Владимир их је кропио са светом водом са острошког источника.

Одслужен трећи Mолебан за изградњу храма Св. Василија у Петровграду у храму Преподобног Серафима Вирицког у Гостинском двору

У уторак 11. јула 2017. године  уочи празника првоврховних апостола Петра и Павла, у храму Преподобног Серафима Вирицког у Петровграду у Гостинском двору, служен је трећи молебан са акатистом Светом Василију Острошком Чудотворцу за изградњу храма посвећеног Светом Василију Острошком у овом граду.

Молебан и акатист са вјерним народом служили су по благослову старешине овог храма о. Артемија Наумова, свештеник у храму Преподобног Серафима Вирицког гдје је његов гроб у Вирицу о. Максим Крупцов и јерођакон Владимир Палибрк, сабрат манастира Житомислић и кандидат богословља Петровградске Духовне Академије.

На молебану и акатисту су појали чланови дјечјег женског хора Преподобног Јована Дамаскина под диригентском палицом Ирине Болдишеве који пјевају при Храму Владимирске Божије Матере у Петровграду.

После молебана и акатиста вјернике је поздравио и о. Владимир који их је упознао са животом и чудима великог светитеља Цркве Христове, Василија Острошког, као и са вјековним духовним и крвним везама између руског и српског народа, подсјетивши између осталог да је Свети Василије у царској Русији био 1637/1638. године као архимандрит за помоћ свом напаћеном народу.

Сабрани вјерни српски и руски народ поздравио је потом и о. Максим Крупцов који је поздравио о. Владимира да му Господ дарује снаге у богоугодном дјелу око градње храма Светог Василија Острошког и казао је да није случајно да се у црквама Преподобног Серафима Вирицког на два краја града служе већ три молебана за градњу новог храма.

Диригентица Ирина Болдишева је са својим хором отпјевала и двије пјесме које је сама дириговала по тексту Св. Владике Николаја и овом приликом је поздравила све присутне заблагодаривши Господу на дару учестовања у молебану и акатисту Светом Василију Острошком. После службе Божије вјерни народ је цјеливао икону Светог Василија Острошког.

Свештеник Максим Крупцов помазивао је вјерни народ светим уљем а о. Владимир их је кропио са светом водом са острошког источника.

Тонски запис

Молитвама Светог Василија Острошког Чудотворца помилуј и спаси Господе српски и руски народ и сачувај их на многаја љета. Амин.

 

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...