U četvrtu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji

2. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju po Duhovima, 2.jula 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Judu, Prepodobnog Pajsija Velikog i Svetog Jovana Šangajskog, veliki broj poklonika iz raznih krajeva vaseljene sabrao se u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protosinđel Sava iz Niške eparhije, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jerođakon Miron, protojereji Aleksandar Stanković iz Šumadijske eparhije i Petar Krgović grahovski paroh, jereji Živko Milović iz Niške eparhije i Marko Mirković iz Žičke eparhije i sveštenođakon Krsto Avdalović, uz molitveno učešće brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a tokom Liturgije neprekidna kolona poklonika pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu. U crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Grozdan Simić iz Valjevske eparhije, a sasluživali su mu jerej Mladen Tomović barski paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima.

Monaštvo i vjerni narod, koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluželja sabrane je besjedeći poučavao o. Grozdan, koji je između ostalog kazao da je Gospod uvijek sa nama, pored nas i da ne odmiče od nas.

– Do nas je, draga braćo i sestre, hoćemo li Mu prići, zamoliti Ga za oproštaj sagrešenja, da bude milostiv i blag prema nama u svemu, da nas duhovno prosvijetli, da nam podari Njegove božanske mudrosti, da bi mogli da prepoznamo tajne našega zemaljskog života i da tako svaki dan se radujemo Njegovom danu, danu čovjeku, da kroz taj dan i rad i u vrijeme molitve bude spašen i uveden u Carstvo nebesko. Gospod je čovjeka zato i stvorio. Nije ga stvorio za vrijeme, za ovaj svijet prolazni, materijalni, koji privlači svako srce čovjekovo. On ga je stvorio za vječnost – kazao je o. Grozdan i dodao da čovjek mora znati kako da živi ovaj zemaljski život, da ispunjava Božije zapovijesti i da živi jevanđeljski život.

O. Grozdan je kazao da ništa nečisto neće ući u Carstvo nebesko.

– Zato se trudite dok vas Gospod održava u ovom vremenu i ovom svijetu da se očistite – kazao je on i dodao da se čovjek može očistiti ispoviješću, pokajanjem, žrtvom, živom vjerom i molitvom Gospodu.

Besjeda o. Grozdana Simića

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 12. 2017.

Nedjelja 27. po Duhovima molitveno proslavljena u Donjem ostroškom manastiru...

U 27. nedjelju po Duhovima, 10. decembra 2017. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog mučenika Jakova Pers...

4. 12. 2017.

Na Vavedenje Presvete Bogorodice proslavljena slava crkve u kojoj su mošti Svetog ...

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi, saborno i molitveno...

3. 12. 2017.

26. nedjelja po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u manastiru Ostrogu...

U 26. Nedjelju po Duhovima, 3. decembra 2017. Ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Prepodo...

26. 11. 2017.

Praznik Svetog Jovana Zlatoustog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U nedjelju 25. po Duhovima, 26. novembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

21. 11. 2017.

Aranđelovdan molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Praznik Sabora Svetog Arhangela Mihaila - Aranđelovdan, saborno i molitveno je proslavljen u ostroško...

19. 11. 2017.

Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji u 24. nedjelju po Duhovima...

U 24. nedjelju po Duhovima, 19. novembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Pavla Ispo...