U četvrtu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji

2. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju po Duhovima, 2.jula 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Judu, Prepodobnog Pajsija Velikog i Svetog Jovana Šangajskog, veliki broj poklonika iz raznih krajeva vaseljene sabrao se u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protosinđel Sava iz Niške eparhije, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jerođakon Miron, protojereji Aleksandar Stanković iz Šumadijske eparhije i Petar Krgović grahovski paroh, jereji Živko Milović iz Niške eparhije i Marko Mirković iz Žičke eparhije i sveštenođakon Krsto Avdalović, uz molitveno učešće brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a tokom Liturgije neprekidna kolona poklonika pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu. U crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Grozdan Simić iz Valjevske eparhije, a sasluživali su mu jerej Mladen Tomović barski paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima.

Monaštvo i vjerni narod, koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluželja sabrane je besjedeći poučavao o. Grozdan, koji je između ostalog kazao da je Gospod uvijek sa nama, pored nas i da ne odmiče od nas.

– Do nas je, draga braćo i sestre, hoćemo li Mu prići, zamoliti Ga za oproštaj sagrešenja, da bude milostiv i blag prema nama u svemu, da nas duhovno prosvijetli, da nam podari Njegove božanske mudrosti, da bi mogli da prepoznamo tajne našega zemaljskog života i da tako svaki dan se radujemo Njegovom danu, danu čovjeku, da kroz taj dan i rad i u vrijeme molitve bude spašen i uveden u Carstvo nebesko. Gospod je čovjeka zato i stvorio. Nije ga stvorio za vrijeme, za ovaj svijet prolazni, materijalni, koji privlači svako srce čovjekovo. On ga je stvorio za vječnost – kazao je o. Grozdan i dodao da čovjek mora znati kako da živi ovaj zemaljski život, da ispunjava Božije zapovijesti i da živi jevanđeljski život.

O. Grozdan je kazao da ništa nečisto neće ući u Carstvo nebesko.

– Zato se trudite dok vas Gospod održava u ovom vremenu i ovom svijetu da se očistite – kazao je on i dodao da se čovjek može očistiti ispoviješću, pokajanjem, žrtvom, živom vjerom i molitvom Gospodu.

Besjeda o. Grozdana Simića

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 9. 2017.

Šesnaesta nedjelja po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U nedjelju pred Vozdviženje Časnog Krsta, 16. po Duhovima, 24. septembra 2017. godine Gospodnje, kada n...

17. 9. 2017.

Petnaesta nedjelja po Duhovdanu molitveno i saborno proslavljena u manastiru Ostro...

U 15. nedjelju po Duhovima, 17.septembra 2017.godine Gospodnje, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

11. 9. 2017.

U Ostrogu molitveno na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja...

Povodom molitvenog sjećanja na stradanje Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Usekovanje glave Svetog Jovana...

10. 9. 2017.

Saborno i molitveno u ostroškoj svetinji na Sabor Srpskih Svetitelja...

U nedelju 14. po Duhovdanu, 10. septembra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja prepodobne Mojse...

6. 9. 2017.

U PETAK 08.09.2017. SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 08.09 sa početkom u 17...

3. 9. 2017.

Trinaesta nedjelja po Duhovima molitveno i saborno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U 13. nedjelju po Duhovdanu, 3. septembra 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...