U četvrtu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji

2. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju po Duhovima, 2.jula 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Judu, Prepodobnog Pajsija Velikog i Svetog Jovana Šangajskog, veliki broj poklonika iz raznih krajeva vaseljene sabrao se u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protosinđel Sava iz Niške eparhije, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jerođakon Miron, protojereji Aleksandar Stanković iz Šumadijske eparhije i Petar Krgović grahovski paroh, jereji Živko Milović iz Niške eparhije i Marko Mirković iz Žičke eparhije i sveštenođakon Krsto Avdalović, uz molitveno učešće brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a tokom Liturgije neprekidna kolona poklonika pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu. U crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Grozdan Simić iz Valjevske eparhije, a sasluživali su mu jerej Mladen Tomović barski paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima.

Monaštvo i vjerni narod, koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluželja sabrane je besjedeći poučavao o. Grozdan, koji je između ostalog kazao da je Gospod uvijek sa nama, pored nas i da ne odmiče od nas.

– Do nas je, draga braćo i sestre, hoćemo li Mu prići, zamoliti Ga za oproštaj sagrešenja, da bude milostiv i blag prema nama u svemu, da nas duhovno prosvijetli, da nam podari Njegove božanske mudrosti, da bi mogli da prepoznamo tajne našega zemaljskog života i da tako svaki dan se radujemo Njegovom danu, danu čovjeku, da kroz taj dan i rad i u vrijeme molitve bude spašen i uveden u Carstvo nebesko. Gospod je čovjeka zato i stvorio. Nije ga stvorio za vrijeme, za ovaj svijet prolazni, materijalni, koji privlači svako srce čovjekovo. On ga je stvorio za vječnost – kazao je o. Grozdan i dodao da čovjek mora znati kako da živi ovaj zemaljski život, da ispunjava Božije zapovijesti i da živi jevanđeljski život.

O. Grozdan je kazao da ništa nečisto neće ući u Carstvo nebesko.

– Zato se trudite dok vas Gospod održava u ovom vremenu i ovom svijetu da se očistite – kazao je on i dodao da se čovjek može očistiti ispoviješću, pokajanjem, žrtvom, živom vjerom i molitvom Gospodu.

Besjeda o. Grozdana Simića

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...