U četvrtu nedjelju po Duhovima saborno i molitveno u ostroškoj svetinji

2. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U četvrtu nedjelju po Duhovima, 2.jula 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Judu, Prepodobnog Pajsija Velikog i Svetog Jovana Šangajskog, veliki broj poklonika iz raznih krajeva vaseljene sabrao se u manastiru Ostrogu.

Svetom Liturgijom na platou ispreg Gornjeg ostroškog manastira načalstvovao je protosinđel Sava iz Niške eparhije, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jerođakon Miron, protojereji Aleksandar Stanković iz Šumadijske eparhije i Petar Krgović grahovski paroh, jereji Živko Milović iz Niške eparhije i Marko Mirković iz Žičke eparhije i sveštenođakon Krsto Avdalović, uz molitveno učešće brojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji poste Petrovdanski post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a tokom Liturgije neprekidna kolona poklonika pristupala je crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u kojoj su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sveta Liturgija odslužena je i u Donjem Ostrogu. U crkvi Svete Trojice načalstvovao je protojerej-stavrofor Grozdan Simić iz Valjevske eparhije, a sasluživali su mu jerej Mladen Tomović barski paroh i sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima.

Monaštvo i vjerni narod, koji su se pripremali prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluželja sabrane je besjedeći poučavao o. Grozdan, koji je između ostalog kazao da je Gospod uvijek sa nama, pored nas i da ne odmiče od nas.

– Do nas je, draga braćo i sestre, hoćemo li Mu prići, zamoliti Ga za oproštaj sagrešenja, da bude milostiv i blag prema nama u svemu, da nas duhovno prosvijetli, da nam podari Njegove božanske mudrosti, da bi mogli da prepoznamo tajne našega zemaljskog života i da tako svaki dan se radujemo Njegovom danu, danu čovjeku, da kroz taj dan i rad i u vrijeme molitve bude spašen i uveden u Carstvo nebesko. Gospod je čovjeka zato i stvorio. Nije ga stvorio za vrijeme, za ovaj svijet prolazni, materijalni, koji privlači svako srce čovjekovo. On ga je stvorio za vječnost – kazao je o. Grozdan i dodao da čovjek mora znati kako da živi ovaj zemaljski život, da ispunjava Božije zapovijesti i da živi jevanđeljski život.

O. Grozdan je kazao da ništa nečisto neće ući u Carstvo nebesko.

– Zato se trudite dok vas Gospod održava u ovom vremenu i ovom svijetu da se očistite – kazao je on i dodao da se čovjek može očistiti ispoviješću, pokajanjem, žrtvom, živom vjerom i molitvom Gospodu.

Besjeda o. Grozdana Simića

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

6. 5. 2018.

U nedjelju Samarjanke u Ostrogu proslavljen praznik Svetog Georgija – Đurđev...

U petu nedjelju po Pashi, posvećenu ženi Samarjanki, 6. maja 2018. ljeta Gospodnjeg, saborno i molitven...

3. 5. 2018.

PJEŠKE IZ NEVESINjA DO MANASTIRA OSTROGA

U pred praznične dane, kada se polako spremamo za slavu našeg Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca n...

29. 4. 2018.

Nedjelja raslabljenog u Donjem ostroškom manastiru...

U četvrtu nedjelju po Pashi - Nedjelju raslabljenog, 29. aprila 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta C...

22. 4. 2018.

Nedjelja Mironosica saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

Treća nedjelja po Pashi, posvećena ženama mironosicama, prvim svjedocima Hristovog Vaskrsenja koje su ...

15. 4. 2018.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrogu

U drugu nedjelju po Pashi - Tominu nedjelju, posvećenu apostolu Tomi koji nije vjerovao da je Hristos ...

8. 4. 2018.

Vaskrsenje Hristovo saborno i molitveno proslavljeno u ostroškoj svetinji...

Najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, mo...