У четврту недјељу по Духовима саборно и молитвено у острошкој светињи

2. jul 2017. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу по Духовима, 2.јула 2017. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Јуду, Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, велики број поклоника из разних крајева васељене сабрао се у манастиру Острогу.

Светом Литургијом на платоу испрег Горњег острошког манастира началствовао је протосинђел Сава из Нишке епархије, а саслуживали су му сабрат острошке обитељи јерођакон Мирон, протојереји Александар Станковић из Шумадијске епархије и Петар Крговић граховски парох, јереји Живко Миловић из Нишке епархије и Марко Мирковић из Жичке епархије и свештенођакон Крсто Авдаловић, уз молитвено учешће бројног свештенства, монаштва и вјерног народа.

Сабрани који посте Петровдански пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће, а током Литургије непрекидна колона поклоника приступала је цркви Ваведења Пресвете Богородице у којој су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца.

Света Литургија одслужена је и у Доњем Острогу. У цркви Свете Тројице началствовао је протојереј-ставрофор Гроздан Симић из Ваљевске епархије, а саслуживали су му јереј Младен Томовић барски парох и сабраћа острошке обитељи јеромонах Јеротеј и јерођакони Атанасије, Роман и Зосима.

Монаштво и вјерни народ, који су се припремали присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа примивши Свето Причешће.

На крају богослужеља сабране је бесједећи поучавао о. Гроздан, који је између осталог казао да је Господ увијек са нама, поред нас и да не одмиче од нас.

– До нас је, драга браћо и сестре, хоћемо ли Му прићи, замолити Га за опроштај сагрешења, да буде милостив и благ према нама у свему, да нас духовно просвијетли, да нам подари Његове божанске мудрости, да би могли да препознамо тајне нашега земаљског живота и да тако сваки дан се радујемо Његовом дану, дану човјеку, да кроз тај дан и рад и у вријеме молитве буде спашен и уведен у Царство небеско. Господ је човјека зато и створио. Није га створио за вријеме, за овај свијет пролазни, материјални, који привлачи свако срце човјеково. Он га је створио за вјечност – казао је о. Гроздан и додао да човјек мора знати како да живи овај земаљски живот, да испуњава Божије заповијести и да живи јеванђељски живот.

О. Гроздан је казао да ништа нечисто неће ући у Царство небеско.

– Зато се трудите док вас Господ одржава у овом времену и овом свијету да се очистите – казао је он и додао да се човјек може очистити исповијешћу, покајањем, жртвом, живом вјером и молитвом Господу.

Бесједа о. Гроздана Симића

Заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...