Mitropolit Amfilohije u Ostrogu služio zaupokojenu Liturgiju i opijelo Nedjeljku Tintoru

1. jul 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je, u subotu 1.jula 2017. ljeta Gospodnjeg, zaupokojenu Liturgiju i opijelo iznenada preminulom Nedjeljku Tintoru dugogodišnjem poslušniku ostroške obitelji.

U bogosluženju pored odra upokojenog sluge Božijeg Nedjeljka sasluživala su mu ostroška bratija i brojno sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, uz molitveno učešće porodice Tintor, monaštva i vjernog naroda.

Nedjeljko Tintor preminuo je od posljedica pada sa litice u blizini Donjeg ostroškog manastira u noći između četvrtka i petka, a dugo godina sa suprugom živi u manastiru Ostrogu i služi ostroškoj svetinji.

Nakon pričešćivanja vjernih, Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom odslužio je opijelo nad Nedjeljkovim odrom, a po pročitanom začalu iz Jevanđelja sabranima se obratio besjedom. On je podsjetio na riječi Gospodnje ”Ne čudite se tome jer dolazi čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijeg i izići će oni koji su činili dobro u vaskrsenje života, a oni koji su činili zlo u vaskrsenje suda”, koje se uvijek čitaju kada ispraćamo nekoga od braće i sestara iz ovoga prolaznog i ništavnog života u onaj vječni neprolazni.

– Pjevamo svaki put kada ispraćamo braću našu, a danas ispraćamo brata Nedjeljka, i onu veliku istinu, sujeta je sve i sva, a život je sjenka i san, uzalud se trudi svaki zemnorodni. To se naročito vidi kada se neko upokoji i kada sagledamo i njegov i svoj život u svjetlosti toga posljednjeg trenutka našeg boravka na zemlji, a naročito se to vidi kada neko iznenada, neočekivano za nas ljude, kada nas napusti i ostavi kao što je to slučaj sa našim bratom Nedjeljkom. Juče je zborio sa nama i bio tu među nama i trudio se zajedno sa nama, a evo danas ga mi ispraćamo iznenada, moleći se uvijek da nas Gospod sačuva od iznenadne smrti. I to je po nekom Božijem znamenju i dopuštenju, da se i to dogodi, jer je neophodno da čovjek priprema sebe, kao što se priprema za svaki beznačajni događaj ovdje na zemlji, a posebno da se priprema za ovaj sudbinski i presudni događaj u ljudskom životu – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Govoreći o životu brata Nedjeljka, Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je bio jedan od izgnanika i prognanika iz Dalmacije, među hiljadama onih koji su protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

– Tako je i on otišao i poveo sa sobom djecu koju mu je Bog darovao boraveći u Vojvodini u prvo vrijeme, a u isto vrijeme Gospod ga je svojim čudesnim putevima doveo da svoje posljednje dane i trudove ovdje provede zajedno sa svojom suprugom u ovoj svetinji. Nije to bez nekog znamenja Božijeg i milosti Božije i nije to bez nekog blagodatnog dejstva Svetog oca našeg Vasilija Ostroškog da on dolazi u ovu svetinju, da Bog prizove ovom svetinjom i svetinjom Svetog Stefana Piperskog njegovu djecu blaženog spomena Mariju, našu sestru a njegovu tjelesnu kćerku divnu djevu Hristovu koja je prinijela sebe istinski na miomirni dar Gopsodu i Emilijanu, da ih prizove ovdje, da hodeći stazama svoje djece njihovi otac i majka ovdje dođu da posluže ovoj svetinji i da Gospod ovdje u svetinji ostroškoj prizove iznenada brata Nedjeljka – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da on izlazi pred lice Božije i pomolio se Gospodu da ga upokoji tamo gdje sija svjetolost Lica Božijeg i gdje nema tuge, ni bola, ni uzdaha, ni progona, ni izgnanstva i da mu Gospod podari vječno Carstvo Božije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija tokom opijela Nedjeljku Tintoru

Visokopreosvećeni mitropolit je kazao da njegovo iznenadno upokojenje treba svima da bude podsjetnik da se treba pripremati, jer ne znamo dana ni časa u koji će nas Gospod prizvati.

– Bratu Nedjeljku neka Bog podari mir, spasenje i vječno neprolazno Carstvo Božije i neka spomen njegov bude blažen, a pominjaće se ne samo od svojih rodnih, nego i neprekidno u ovoj svetoj obitelji – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Po odsluženom opijelu pogrebna povorka sa zemnim ostacima Nedjeljka Tintora krenula je prema manastirskom groblju, gdje je sahranjeno njegovo tijelo.

Mitropolit Amfilohije je potom rekao da je blagodareći Nedjeljkovoj kćerki blaženog spomena monahinji Mariji Bog njega udostojio da bude sahranjen kod ćivota Svetog Vasilija Ostroškog.

– Ona koja koja je otišla prije njega i uselila se u Carstvo Božije u Njedra živog Gospoda, pa ga je pozvala da ide za njom i rekla mu da je zaslužio zbog nje, a i ne samo zbog toga da bude pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog. Neka Gospod upokoji nju i sve one koji počivaju na ovom groblju, a i našeg brata Nedjeljka – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...