Episkopi australijski Siluan i dioklijski Kirilo služili u Gornjem Ostrogu

10. jun 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Preosvećena gospoda episkopi australijski Siluan i dioklijski Kirilo odslužili su Svetu arhijerejsku Liturgiju na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira u prvu subotu po Duhovima 10. juna, na praznik Prepodobnog Nikite Ispovjednika.

Sasluživalo im je brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo uz molitveno učešće velikog broja vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli u ostrošku svetinju na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Vladika Kirilo, vikarni episkop Mitropolije crnogorsko-primorske tokom Liturgije je riječima dobrodošlice pozdravio Episkopa Siluana, koji je kako je kazao čado Mitropolije, jer je završio Cetinjsku bogosloviju i dodao da je Sveti Vasilije i njega i njegovog brata arhijereja poslao da u dalekim zemljama Australiji i Argentini propovijedaju Jevanđelje Hristovo i šire vjeru pravoslavnu.

Vladika Siluan zahvalio je Episkopu Kirilu i kazao da je u ostrošku svetinju došao iz dalekog svijeta kao nekada, kao mladi bogoslov, da se pokloni velikom čudu Božijem ovog kraja svijeta, velikom ispunjenju blagodatnih riječi, velikom liturgu, koji privlači mnoštvo ljudi blagodaću Božijom.

– Zaista u Svetom Vasiliju Ostroškom su ispunjene ove riječi, jer je Sveti Vasilije svoje srce i svoj um, svoju cjelokupnu konstituciju, svoje biće molitvom i postom, umivanjem u svetim vrlinama, svetotajinskim i svetovrlinskim životom pretvorio u jednu veliku blagodatnu riznicu i veliki akt i fakt istine božanske projavljene u samom Hristu, a zatim preko Njegovih svetih učenika kroz svu istoriju Crkve naše, da će se sila Božija projavljivati u ovome svijetu i da će mnogi koji kušaju blagodat Božiju, koji dolaze u susret sa njom na koljenima vjere, velika dobra zadobiti od blagodati božanske, naći utjehu, naći iscjeljenje i naći ono što je najvažnije u našem životu smisao pravog postojanja ovdje na zemlji – kazao je Vladika Siluan.

Podsjetio je da je danas Odanije Pedesetnice i dodao da je svaka molitva i evharistijsko sabranje sveta Pedesetnica i događaj susreta čovjekovog srca sa živim Bogom koji se najbolje doživljava kroz Božiju blagodat.

– Kada Bog dotakne čovjekovo srce, onda on postaje svjestan sebe i svijeta oko sebe, postaje spreman da promijeni svoj život, počinje da oplakuje svoj grjehovni život i počinje da pronalazi koheziju svojih misli, sabira ga blagodat Božija i on postaje jedna cjelina, vraća mu se ljudsko dostojanstvo, vraća mu se zapravo ono čemu ga Bog prizva, a to je da bude ikona Njegova u ovom svijetu. Čovjeku pokajniku koji dolazi u susret sa živim Bogom se vraća bogolikost – kazao je Vladika Siluan i dodao da je Ostrog mjesto susreta sa živim Bogom koje preko Božijeg ugodnika Svetog Vasilija sabira sve narode.

Poučavajući sabrane Vladika je kazao da svetim i čudesnim moštima Svetog Vasilija ne treba pristupati sujevjerno.

– Pristupajmo sa vjerom, kao nekada krvotočiva žena, i iznudićemo ljubav i reakciju božansku. Bitna je vjera, Bog je velika ljubav, ali Bog zna šta je za nas najbolje. Nemojmo da poroptamo ako Gospod ne usliši odmah naše molitve. On je gospodar vremena i rokova i Gospod zna šta je i kada najbolje za nas i da li je vrijeme da primimo utjehu koju tražimo – kazao je Preosvećeni vladika Siluan i zablagodario Gospodu koji ga je udostojio da služi u ostroškoj svetinji.

besjeda episkopa Australijskog Siluana

Sabrani vjernici i monaštvo koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće, a zajedničarenje Preosvećenih episkopa Siluana i Kirila sa sveštenstvom i ostroškom bratijom nastavljeno je u manastirskoj gostoprminici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...