Празник Светог Јована Богослова молитвено прослављен у острошкој светињи

21. maj 2017. - Манастир Острог - Дешавања

У шесту недјељу по Васкрсењу Христовом – Слијепога, 21. маја, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, одслужене су литургије у острошкој светињи.

На платоу испред Горњег манастира, уз молитвено учешће бројних поклоника који су дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу, одслужена је Света Литургија. Началствовао је улцињски парох протојереј-ставрофор Радојица Божовић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Милета Кљајевић из Подгорице, протојереј Слободан Алексић из Ваљева и ђакон Срђан Пјевац из Чајнича.

Након читања јеванђељске приче Светог Јеванђелиста Јована, о Христовом исцјељењу слијепог човјека од рођења, сабране је поучавао о. Милета.

– Овај свијетли и хумани догађај даје нам повод да размишњамо о претешком и болном животу слијепог човјека, а да истовремено говоримо о другом, духовном сљепилу. Сваки орган нашег тијела има Богом одређену улогу као и свако наше чуло. Ова чула су нам потребна да можемо да упознамо стварност која нас окружује. Свако чуло има своју вриједност и своју заслугу. Но, чуло вида даје нам најпотпунију слику спољашњег свијета. Знајући потребу и велики значај чула вида, водимо рачуна да сачувамо своје очи и њихову значајну функцију. Ми жалимо оне који су од свог рођења остали без очног вида, јер су лишени овог потребног и корисног Божијег дара, јер са тим тјелесним недостатком лишени су могућности да виде плаво небо и сунце које нам даје топлоту и свјетлост и љепоту Божије природе, шумско и пољско цвијеће, да виде чак и мио лик своје рођене мајке. Заиста је тјелесно сљепило велики недостатак ових људи, али још је већи и тежи је недостатак духовног вида – казао је о. Милета.

Он је додоа да човјек без тјелесног вида живи у физичком мраку, а да духовно слијеп човјек живи у душевном мраку и не види зраке небеске свјетлости, не види и не осјећа у души својој Божанске истине, нити их има у срцу своме.

– Не осјећа и неће да види у самој природи Божијој присуство једне разумне, свемогуће и свезнајуће силе Бога Творца и духовног и материјалног свијета. Из овога се да извући закључак да је човјек од рођења добио од свемогућег Господа Бога, од Сина Божијег Христа вид, а фарисеји који су имали тјелесни вид, кроз своју надмености и оспоравање Христу да Својом божаснком свемоћи чини чудо, даде слијепом вид, а они посташе слијепи. Брижна и њежна мајка, наша Света Црква Православна, прађедовска и данас позива своју дјецу да иду смирено, са великом вјером за Христом, Сином Божијим, свемогућим и свезнајућим и да се из дана у дан све више и више посвећују свјетлошћу Његовог Светог Јеванђеља – закључио је о. Милета.

Бројно монаштво и вјерници присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа, примивши Свето Причешће, а потом су сабрани приступали цркви Ваведења Пресвете Богородице са Моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Света Литургија одслужена је и цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, гдје се такође сабрао велики број вјерника, а заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...