Prvi Ostroški polumaraton (fotografije)

9. april 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na praznik ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cvijeti 9. aprila, održan je prvi Ostroški polumaraton od Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću do Donjeg ostroškog manastira u organizaciji Atletskog kluba Nikšić sa blagoslovom Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija i Preosvećenog Episkopa Joanikija.

Dionicu dugu 20 kilometara i 400 metara ulicama Nikšića kojima prolazi tradicionalna Svetovasilijevska litija, preko Carevog mosta i Pandurice od oko 300 maratonaca najbrže je za 1:16:42 istrčao Baranin Dragoljub Koprivica, koji je ujedno trijumfovao u muškoj i konkurenciji veterana, dok je najbolja crnogorska atletičarka Slađana Perunović pobijedila u ženskoj konkurenciji, a možda i najzahtjevniju stazu na svijetu kad su u pitanju polumaratoni završila je za 1:26:36.

Koprivica je kazao da je pobjeda na prvom ostroškom polumaratonu za njega više od trijumfa.

– Spremao sam se za trku, ali moj prvi maraton je počeo prije skoro 20 godina od Ostroga do manastira Morače. Tada sam se opredijelio da ću trčati maratone, a danas ovo za mene ima posebnu simboliku i znači mnogo više od samog trijumfa. Sjajno sam se osjećao dok sam trčao iako je staza zahtjevna zbog visinske razlike. Ja sam se na uzbrdicama osjećao kao da sam trčao po ravnici i čak sam tu i napravio glavnu razliku koja je na kraju bila presudna – kazao je Koprivica.

Najbolja crnogorska atletičarka i olimpijka Slađana Perunović nakon trke kazala je da je ostvarila cilj i pobijedila.

– Cilj mi je bio da pobijedim kao što sma to i uradila. Teško mi je bilo, zadnja dva kilometra molila sam Boga da stignem živa jer je bilo preteško. Drago mi je da se Nikšićani sve više bave trčanjem i drago mi je što je veliki broj došao da učestvuje u Ostroškom polumaratonu – kazala je Perunović.

Drugoplasirani među muškarcima bio je Srbijanac Slobodan Marinkov, a treće mjesto zauzeo je Makedonac Igor Jakimovski.

Marikov koji je na ostroški polumaraton došao iz Pančeva očekivao je težu stazu.

-Nije teška staza bila, zadovoljan sam prolaznim vremenom 1:18, to je blizu ličnog rekorda na ravnom, tako da je ovo super trening za neke buduće trke. Ideja za ostroški maraton je odlična, svake godine da organizujete doći ćemo vrlo rado – kazao je Marinkov.

U ženskoj kategoriji drugoplasirana je bila Danijela Barać iz Srbije, a treća Aleksandra Marinkov.

Za Danijelu Barać, koja trči za Atletski klub Partizan, ostroški polumaraton je pravi izazov.

-Bilo je lijepo, teška je staza, ali vrijedjelo je. Ideja je sjajna, šteta što se ranije neko nije dosjetio da se ovdje organizuje trka, ali nikad nije kasno. Dolazim i sledeće godine – kazala je Barać.

Nagrade su dodijeljene i za najbolje takmičare i takmičarke iz Crne Gore, najbolje takmičare i takmičarke u kategoriji policija i vojska, kao i za kategorije veterana.

Među maratoncima bio je i šezdesetpetogodišnji Radovan Radulović koji je od Nikšića do Ostroga trčao dva sata i tri minuta i trijumfovao u kategoriji veterana 65 godina i više.

-Trčao sam brojne maratone, a ranije i od Ostroga do Ždrebaonika. Ovdje kad sam došao nije bilo umora. Ovo je odlična ideja, i ima neku svoju draž i posebnu ulogu zbog Svetog Vasilija Ostroškog – kazao je Radulović.

Tehnički direktor Ostroškog polumaratona Drago Musić kazao je da će manifestacija postati tradicija, te da naredne godine očekuju i do hiljadu učesnika.

Cilj prvog Ostroškog polumaratona pratio je veliki broj poklonika koji su iz raznih krajeva svijeta došli u ostrošku svetinju, a pobjednicima je čestitao i sabrat ostroške obitelji jeromonah Jerotej.

Nakon dodjele priznanja za učesnike je u Donjem ostroškom manastiru obezbijeđen ručak, koji je prirpemila ostroška bratija.

Prvi Ostroški polumaraton je prethodnica Dana Svetog Vasilija Ostroškog – kulturno-duhovne manifestacije koja se posljednjih dvadeset godina održava u Nikšiću uoči praznika Ostroškog Čudotvorca koji se preoslavlja 12. maja.

Takmičare blagoslovio o. Ostoja Knežević

Takmičare je nešto prije 9:55 na nikšićkom Trgu Šaka Petrovića blagoslovio jerej Ostoja Knežević, starješina Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, koji je pročitao i molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom pred sami početak trke, koji nije krio oduševljenje zbog organizovanja manifestacije kakva je Prvi ostroški polumaraton.

-Ja sam oduševljen prvo brojem učesnika, jer će oko 300 takmičara krenuti prema ostroškoj svetinji. Ovaj događaj ima jednu posebnu dubinu, dimenziju i značaj. Iako kao svaki sportski događaj ima nadmetački karakter, ovaj događaj ima prvenstveno duhovnu dimenziju jer oni idu ka Svetom Vasiliju Ostroškom da se njemu poklone i da njegov blagoslov dobiju, a takođe duboko i simbolično što se ovo događa na praznik ulaska Gospodnjeg u Jerusalim, na praznik Cvijeti, možemo slobodno reći da oni podobno onoj jerusalimskoj dječici koja su trčala pored Gospoda svoga i klicala „Osana na visini, Osana Sinu Davidovu“, tako i oni danas vjeruju da će sa njima svojim nevidljivim prisustvom biti i naš Spasitelj i da će oni doživjeti silu i blagodat današnjeg praznika i svi iz ovog događaja iscrpiti duhovnu korist za sebe i svoje bližnje i svoje porodice, a vjerujem i za naš grad i našu zemlju – kazao je sveštenik Knežević.

Takmičare su pozdravili i predsjednik Organizacionog odbora Prvog ostroškog polumaratona Boro Odalović koji je podsjetio da se trči po blagoslovu Svetog Vasilija, te da će svi koji istrče polumaraton biti pobjednici.

– Trčite putem kuda godišnje prođe skoro dva miliona ljudi. Trčite uz blagoslov Svetog Vasilija i kud će veća priznanja i medalje. Svi koji istrčite maraton za nas ste pobjednici. Dobro došli i neka vam Sveti Vasilije da vjetar u leđa – kazao je Odalović. Takmičarima je sreću poželio i promoter Polumaratona Mileta Božović, proslavljeni crnogorski i jugoslovenski maratonac.

autor: Željko Vuksanović

Fotografije sa Ostroškog polumaratona

 

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...