Prvi ostroški polumaraton na praznik Cvijeti 9. aprila

7. april 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na veliki hrišćanski praznik Cvijeti, koji se ove godine proslavlja u nedjelju 9. aprila, u organizaciji Atletskog kluba Nikšić, sa blagoslovom Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija igumana manastira Ostroga i Preosvećenog episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija održaće se Prvi ostroški polumaraton od Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću do najveće hrišćanske svetinje na našim prostorima Manastira Ostroga. Trka, za koju se do sada prijavilo više od 300 učesnika iz regiona i svijeta, održaće se na jednoj od najtežih polumaratonskh staza na svijetu, a  kako su najavili organizatori na pres konferenciji održanoj na Blagovijesti u petak 7. aprila u Nikšiću, učešće će uzeti i nekoliko olimpijaca.

Drago Musić tehnički direktor Maratona kazao je kojom stazom će se kretati Maraton u dužini od 20 kilometara i 400 metara.

– Start je simbolično u 9:55 sa Trga Šaka Petrovića ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Tri kilometra i osamsto metara se trči gradom faktički ulicama kojima se i kreće Litija u čast Svetog Vasilija koja se održava 12. maja u Nikšiću. Trči se ulicom Vučedolskom, Ivana Milutinovića,  Vuka Karadžića, Šeste crnogorske, Nikole Tesle, Njegoševom ulicom preko Trga slobode, Bulevarom 13. jul, preko Carevog mosta, Pandurice, na raskrsnici kod Krsta sa ciljem ispred Donjeg ostroškog manastira. Mislim da će polumaratonska trka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji okupiti najjače atletičare sa ovih prostora. Na startu će se naći četiri olimpijca, Slađana Perunović, Olivera Jevtić, Ana Subotić, Darko Živanović, a tu su i kvalitetni takmičari iz Mađarske, kao i takmičar iz Kenije. Prijavljeni su takmičari iz Njemačke, sa prostora bivše Jugoslavije. Trčaće se u apsolutnoj kategoriji seniora i seniorki, zastupljena je kategorija najboljih takmičara i takmičarki iz Crne Gore, kao i kategorija vojske i policije – kazao je Musić.

 

Boro Odalović, predsjednik Organizacionog odbora Prvog ostroškog polumaratona izrazio je zadovoljstvo što se nalazi na čelu organizacije koja želi da baštini jednu lijepu sportsku, duhovnu, ali i turističku priču.

– Ovo nije samo sportska promocija Nikšića, Danilovgrada, naše velike bogomolje Ostroga, ovo je promocija turizma, promocija duhovnosti na ovim prostorima. Dakle, mi smo učinili sve da sva tri ta segmenta budu zastupljena u ovoj lijepoj sportskoj priči. Da vas podsjetim da je Nikšić prije 10-15 godina bio centar maratona ne samo na prostorima Crne Gore nego i u regionu. Sve su to razlozi zbog kojih je Drago sa svojim prijateljima i istomišljenicima odlučio da organizuje ovu atletsku manifestaciju. Jedno je sigurno, ona će biti tradicionalna. Obećavamo da će 2018. u sportskom smislu biti spektakularnija, jer ćemo za godinu dana imati dosta vremena da razmislimo kako i šta sledeće godine – kazao je Odalović i dodao da se Ostroški polumaraton događa na ponos Nikšića, Danilovgrada i Crne Gore.

Pres konferenciji održanoj u nikšićkom sportskom centru prisustvovali su najbolja crnogorska atletičarka olimpijka Slađana Perunović i legenda nikšićke i crnogorske atletike sedamdesetsedmogodišnji Mileta Božović koji je ujedno i promoter Prvog ostroškog polumaratona.

– Ja sam doživio jedan od najdražih datuma u mojoj sportskoj karijeri, da vidim da se u Nikšiću istrči jedna ovako masovna i kvalitetna trka koja se poklapa sa mojim jubilejem jer se ove godine navršava 50 godina kako sam istrčao prvi maraton u Crnoj Gori to jest u Nikšiću. Zahvaljujem organizatorima i svim trkačima koji su ovo naslijedili. Čitavih petnaestak godina ja sam trčao ovakve i veće trke sam, a podrška je bila samo od pojedinaca. Svi smo o svom trošku trčali, a danas vidim da imaju sponzore i nadam se da će se ovo nastaviti, da će se uključiti i politički i društveni organi da pomognu ovu i ovakve akcije, jer je ovo veličanstveno – kazao je Božović i zahvalio organizatorima na poštovanju koje mu ukazuju.

Organizatori Prvog ostroškog polumaratona došli su na ideju da organizuju ovu manifestaciju, jer je grupa nikšićkih maratonaca u protekle 24 godine u slavu Svetog Vasilija Ostroškog trčala 12 maja, kada se proslavlja svetiteljev praznik od hrama Svetog Vasilija u Nikšiću do manastira Ostroga.

Ove godine uz blagoslov Preosvećenog vladike Joanikija odlučeno je da polumaraton bude takmičarskog karaktera, koji će biti prethodnica Dana Svetog Vasilija Ostroškog koji se održavaju  u Nikšiću uoči praznika Ostroškog Čudotvorca zaštitnika grada pod Trebjesom.

Organizatori Prvog ostroškog polumaratona očekuju da će već sledeće godine učestvovati više od hiljadu takmičara, kao i da će ostroški polumaraton biti prepoznat u svijetu.

Ostala dešavanja

2. 4. 2018.

Predavanje protosinđela Sergija Rekića u Donjoj Gorici...

Protosinđel Sergije Rekić održao je na Lazarevu subotu, 31. marta predavanje na temu „Svetitelji Božij...

1. 4. 2018.

Održan Drugi međunarodni ostroški polumaraton...

Na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, u nedjelju 1. aprila održan je II  Među...

1. 4. 2018.

Praznik Cvijeti saborno i molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, saborno i molitveno je proslavljen u ostro...

31. 3. 2018.

Liturgija na Lazarevu subotu u Donjem Ostrogu...

Lazareva subota, spomen na čudesno iscjeljenje Lazara Četvorodnevnog u Vitaniji, koje se desilo prije ...

25. 3. 2018.

U petu nedjelju Vaskršnjeg posta – Gluvnu, saborno i molitveno u ostroškoj s...

Peta nedjelja Vaskršnjeg posta - Gluvna, posvećena velikoj divnoj podvižnici i ugodnici Božijoj, prepo...

18. 3. 2018.

Liturgija u Donjem Ostrogu u Sredoposnu nedjelju posvećenu Svetom Jovanu Lestvični...

U četvrtu nedjelju Vaskršnjeg posta - Sredoposnu, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 18. marta 2018....