Episkopi umirovljeni Atanasije i pakračko-slavonski Jovan odlsužili Liturgiju u Gornjem Ostrogu u Nedjelju Prepodobne Marije Egipćanke

2. april 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U petu nedjelju Vaskršnjeg posta – Gluvnu, posvećenu Prepodobnoj Mariji Egipćanki, u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, pored moštiju Svetog Vasilija, Svetu Arhijerejsku Liturgiju odslužili su Njegovo Preosveštenstvo umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački G. Atanasije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski G. Jovan, uz sasluženje sabrata ostroške obitelji jeromonaha Sergija, niškog paroha protojereja – stavrofora Miroljuba Stojanovića i  đakona Krsta Avdalovića.

Brojni poklonici iz raznih krajeva svijeta, koji su došli na poklonjenje Ostroškom Čudotvorcu, prisustvovali su evharistijaskom sabranju. Nakon čitanja Djela svetih apostola, slovom pouke sabrane je poučavao Episkop Atanasije.

On je kazao da je naš Bog javljeni Bog, koji je došao, živio u ljudskom tijelu, stradao u tijelu za naše vječno spasenje i vaskrsao u tijelu i sa tijelom.

–  Time nam je pokazao put u život vječni sa dušom i tijelom. Nije samo duša besmrtna. I tijelo je besmrtno. Sve što je Bog stvorio besmrtno je. Tako je i tijelo naše namijenjeno za besmrtnost. Evo dokaza samog Svetog Vasilija. Netruležan, a čudotvoran. Kad ga svake dvadesete godine presvlačimo, njegovo tijelo je vitko, tako da možete saviti ruku da navučete rukav. A cipele su mu hođene. Posjećivao je svoj narod. I nas u Hercegovini susjednoj, pomagao je. Molili smo se, aman Sveti Hercegovče spasi nas – kazao je Vladika Atanasije.

Sveti Vasilije je, kazao je Vladika Atanasije, bio živi hodeći mučenik.

-Klevetali su ga oni susjedi naši koji umiju da klevetaju i do danas ne prestaju, da je kao pisao Papi tražeći pomoć i priznao uniju. Niti je pisao, niti je pismo upućeno, niti je stiglo. Skoro smo dobili i zvaničnu potvrdu da ne postoji takvo pismo, a prije toga Vladika naš dalmatisnki Nikodim je pisao i pokazivao da je to laž. Nije se Sveti Vasilije odrekao vjere – kazao je Vladika Atanasije.

On je, govoreći o vjeri Pravoslavnoj, kazao da vladika blagosilja narod sa tri i sa dvije svijeće , što je blagoslov krsta sa tri prsta.

-Svaki od vas kad se krsti, pažljivo sa molitvenošći, smirenošću i nadom u Boga, krstise sa krstom sa tri prsta. Svaki od vas djeco je mali vladika i sebe blagosilja, kao što vladika blagosiljasa tri svijeće narod pravoslavni. One dvije svijeće su dva prsta dolje koja držimo savijena i koja pokazuju da je Bog naš postao čovjek, Bogočovjek, Gospod Isus Hristos. Toga treba da se držimo sa pobožnoću i čestitošću. To je toliko važno da ispovijedamo time vjeru u Svetu Trojicu, ravnočasnu, vječnu, ravnoslavnu, Oca, Sina i Duha Svetoga i u jednoga od Trojice koji je postao jedan od nas. Hristos Sin Božiji postao je Sin čovječiji od Svete Djeve i proslavio se i kao Bog i kao čovjek i kao jedan jedinstveni Bogočovjek – kazao je Vladika Atanasije i naglasio da je to Pravoslavlje.

On je posebno istakao da Zapad namaće sisteme jadnim narodima u Vaseljeni od kojih oni stradaju, želeći da izmisle i stave nešto drugo umjesto istinitog Boga i da ga istisnu iz naših srca.

-Mi se držimo istinske vjere u Svetu Trojicu i krsta sa tri prsta i Hrista Bogočovjeka koji je rukama svojim na krstu raširio da prizove sve nas. Čovjek je po Hristovoj slici živi, hodeći krst. Kad raširi Hrišćanin krst da se moli Bogu, strada radi toga krsta i on je živi hodeći krst. Uspravno je tijelo, uspravna vertikalna linija Čanog krsta. Kad širi ruke to je ona horizontala kojom grli sav svijet i sve privlači sebi ljubavlju i istinsklom vjerom – kazao je Vladika Atanasije i dodao da su takvi bili Sveti Vasilije, Sveti Sava, Sveštenomučenik Patrijarh Gavrilo Rajić, Mučenici koje pobiše Persijanci u manastiru Svetog Save Osvećenog koje danas proslavljamo i svi sveti Božiji ljudi.

On je kazao da je Vladika Jovan došao iz velikomučenog Jasenovca.

Besjeda Vladike Atanasija

-Mi ćemo uskoro 22. aprila da služimo tamo, na tim stratištima, masovnim gorbnicama, koje su bezbožnici, krivovjerci, bomrzci, čovjekomrzci ubijali samo zato što su Pravoslavne vjere i što su se držali krsta sa tri prsta – kazao je Vladika Atanasije i naglasio da je Jasnovac prva Glogota srpska, a druga Kosovo i Metohija.

Umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije kazao je da je svaka Sveta Liturgija sabor Božiji što se najbolje vidi u ostroškoj svetinji, a govorio je o nedavnom iscjeljenju bjesomučne djevojke iz Žitomislića kod Svetog Vasilija Ostroškog, koja je kući otišla potpuno zdrava.

Brojno monaštvo i vjernici koji poste Vaskršnji post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom su vjerni pristupali moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, a zajedničarenje ostroškog bratstva sa gospodom episkopima Atanasijem i Jovanom nastavljeno je u Donjem Ostrogu za bratskom trpezom hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....