U Sredoposnu nedjelju proslavljena hramovna slava crkve Svetog Jovana Lestvičnika u ostroškom skitu Jovan Dolu

26. mart 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Četvrta nedjelja Velikog posta, Sredoposna, posvećena Svetom Jovanu Lestvičniku, proslavljena je u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, u crkvi posvećenoj ovom velikom ugodniku Božijem, Svetom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača.

U prisustvu monaštva i vjernika povodom hramovne slave Svetom službom Božijom  načalstvovao je jeromonah Sergije, a sasluživao mu je jerođakon Zosima.

Monaštvo i vjernici koji poste Časni post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Nakon pričešćivanja vjernih o. Sergije sa bratijom i sabranim vjernim narodom blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji je prirpemila ostroška bratija u slavu Božiju, a u čast Svetog Jovana Lestvičnika kome je posvećena jedna od crkava u ostroškom skitu.

Na kraju Bogosluženja sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Sergije koji je kazao da je Sveti Jovan Lestvičnik život proveo na pustim mjestima Sinajske Gore, a njegova palata su bile dvije stijene, koje su se obrušile i formirale skromnu keliju – spilju, u kojoj je on dotakao Nebo.

-Pravila koja je napisao Sveti Jovan Lestvičnik su od Adamovog pada, Kainovog bratoubistva vrijede zakoni koji se ponavljaju. Lakše će se složiti dvojisa nepravednih i naći zajedničku riječ, nego nepravednik sa pravednikom. On je boreći se sa nepravdom u sebi samome, ispravljajući sebe ispravljao svijet. On je istražujući svoje slabosti ispravljao slabosti cijelog čovječanstva. Liječeći bolesti svoje duše, on je pronašao dijagnozu i lijek za svakog čovjeka rođenoga, kako bi se izliječili od te strašne bolesti koja se zove girjeh i koja ubija čovjeka. I ne samo čovjekovo zdravlje i biološki život, nego što je strašnije prekida, sprječava i obustavlja duhovno napredovanje čovjeka i rast u Gospoda Isusa Hrista, sjedinjenje sa živim Bogom i time ga odvaja od vječnog života i izaziva vječnu smrt – kazao je o Sergije.

On je naglasi oda čovjek ako hoće da učini dobro ovome svijetu mora prije svega da ispravi sebe.

-Što reče Mitropolit Amfilohije, ne pričaj o tuđem grijehu dok sebe samog ne ispraviš, ni o sjutrašnjem danu dok ne dođe. Zaista je tako. Čoivjek mora prvo sebe da ispravi, da sbe osvešta živim Bogom, Duhom Svetim ispuni svoju dušu i tijelo, Svetim Pričešćem koga se pričestismo – kazao je o. Sergije i dodao da je najveće čudo i najveći dar što se sjedinjujemo sa Tijelom i Krvlju Hristovim.

O. Sergije je blagoslovio dolazak sabranih vjenika u Jovan Do, a zajedničarenje, na dan kada naša Sveta Crkva proslavlja i Svetog Nikifora Carigradskog  je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 5. 2017.

Episkop Jona Ukrajinske Pravoslavne Crkve služio u Gornjem Ostrogu 7. maja...

Njegovo Preosveštenstvo Episkop G. Jona, vikar Blaženjejšeg Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine G. On...

6. 5. 2017.

Đurđevdan u ostroškoj svetinji

Praznik Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u su...

30. 4. 2017.

Nedjelja Mironosica molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U treću nedjelju po Vaskrsu posvećenu ženama mironosicama, 30. aprila 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša...

23. 4. 2017.

U Donjem Ostrogu u Tominu nedjelju odslužena Sveta Liturgija...

U prvu nedjelju po Vaskrsu - Tominu, 23. aprila 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno...

16. 4. 2017.

Vaskršnja večernja služba u Donjem Ostrogu

U nedjelju veče 16.aprila 2017. ljeta Gospodnjeg  u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Va...

16. 4. 2017.

Vaskrsenje Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista molitveno proslavljeno u ostroškoj s...

Najveći hrišćanski praznik, praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista, mo...