Krstopoklona nedelja molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji (video)

19. mart 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću nedjelju Vaskršnjeg posta, Krstopoklonu, posvećenu Časnom Krstu Gospodnjem, 19. marta 2017. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Sveta 42 mučenika Amorejska, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, odslužena je Sveta Liturgija.

Načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Ristić arhijerejski namjesnik beransko-andrijevički, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji jeromonah Jerotej i jerođakon Zosima, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o.Dragan koji je podsjetio sabrane da smo na brodu Vaskršnjeg posta kao privilegovani i blagosloveni narod koji je Gospod izabrao da spoznamo šta znače post i molitva, te da smo do sada proslavili nedjelju Pravoslavljava i nedjelju Svetog Grigorija Palame, a da danas proslavljamo Krstopoklonu nedjelju.

– Danas se, čuli smo kroz pojanje, klanjamo Časnome Krstu i slavimo Njegovo časno Vaskrsenje. Mi koji smo stvoreni krstolikim, stvoreni po slici i prilici Božijoj, jer kad samo raširimo ruke živi smo krstovi koji hode po zemlji. Mada, ima i onih koji se i dan danas bore protiv toga da je čovjek zaista stvoren po slici i prilici Božijoj, još uvijek zagovaraju onu teoriju da je čovjek postao evolucijom o majmuna. Ja im se tu ne bih miješao, jednostavno bih im čestitao kad imaju tu snagu da pored našeg Svetog Vasilija i naših Božijih ugodnika, misle da su stvoreni od majmuna. A mi, kroz Časni Krst, kroz stradanje Hristovo, za koje se pripremamo da doživimo na Veliki Petak, kroz Njegovo stradanje kada je on uzeo na sebe grijeh, prvo onaj praroditeljski, pa sve ostale grijehove roda ljudskoga, da nas očisti, osveti i prosveti Njegovim slavnim Vaskrsenjem, da bi smo Krstom rukovođeni zaista doživjeli Njegovo slavno Vaskrsenje – kazao je o. Dragan.

Besjeda o.Dragana Ristića u Krstopoklonu nedjelju

On je dodao da ostale nedjelje Časnog posta treba provesti u bratskom miru, slozi i ljubavi i unaprijediti u duhovni život da bi osnaženi proslavili slavno Vaskrsenje Hristovo.

Brojno monaštvo i vjernici koji poste Vaskrsšnji post, a koji su se molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Svetu Tajnu Pričešća.

Ranije jutros u prisustvu brojnih poklonika odslužena je Sveta Liturgija i u Gornjem ostroškom manastiru, a zajedničarenje je nastavljeno uz posnu trpezu hrišćanske ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...