Mitropolit Amfilohije na Teodorovu subotu odslužio Svetu arhijerejsku Litrugiju u Donjem Ostrogu (video)

4. mart 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, na Teodorovu subotu 4. matra, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svete apostole Arhipa i Filimona i Apfiju i Svetog Teodora Komogovinskog, odslužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.
Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonasi Sergije i Jerotej, jerej Jordan Markov iz Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije i jerođakoni Roman i Zosima.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a oni koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Svetu Tajnu Pričešća.

Nakon Liturgije Bogosluženja pročitan je kanon Svetog Teodora Tirona povodom prve subote Časnog posta – Teodorove subote, a Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima osveštao je koljivo.

Besjedeći na kraju Svete službe Božije Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Sveti Teodor Tiron veliki mučenik Božiji, koji se kao i ostali sveti Božiji ljudi prinio Gospodu na dar kao miomirna žrtva, kao što se Gospod nama prinio na dar i žrtvovao se za spasenje svijeta.

-Prinio se Gospod nama na dar i prinosi se neprekidno u Svetoj Tajni Pričešća. To nam se Gospod daruje za zdravlje, za spasenje, za iscjeljenje duše i tijela,za život vječni. Mnogi traže molitvu i dođu kod Svetog Vasilija i dobro je da traže molitvu, ali treba da znamo da sve te molitve izviru iz molitve koju služimo, iz Svete Liturgije i sve one dobijaju svoju snagu upravo Svetim Pričešćem. Najsvetija molitva za zdravlje i za iscjeljenje duše i tijela je Sveta Litugija i Sveto Pričešće koje primamo na oproštenje grehova, na očišćenje svega onoga što nas od Boga otuđuje radi zadobijanja Carstva Nebeskog i zadobijanje zdravlja duše i tijela – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da nas Crkva tokom čitave godine priprema da priđemo Svetoj Tajni Pričešća, a naročito tokom velikih postova.

Besjeda Mitropolitova

-Post i molitva jesu na očišćenje duše i tijela i na ozdravljenje duše i tijela i na život vječni, da bi mogli da pristupimo očišćeni prosvećeni, osvijetljeni, postavši djeca svjetlosti od djece tame, da bi mogli da priđemo Gospodu i da pristupimo sa strahom, vjerom i ljubavlju toj velikoj svetinji – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da savremenim hrišćanima najviše nedostaje strah Božiji.

Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije se u arhipastirskoj besjedi sjetio stihova Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca iz Luče mikrokozme koji kao rijetko ko sagledava i opisuje stvaranje svijeta.

-Nisam našao čak i kod velikih svetih otaca ono što sam našao kod Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca. Samo zato je svetitelj Božiji i prorok Božiji. On je sagledavši nastanak svijeta i zapisavši u svom zavještanju da je ”Slovo Tvoje sve iz ničega stvorilo”, tome zakonu je sve pokorno. On je shvatio da u dubinama te božanske tvorevine, u onom haosu iskonskom iz koga je Bog stvarao Kosmos, a Kosmos znači ukras i ljepota, u tim dubinama je založena kaže Njegoš klica Vaskrsenja  – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je Njegoš trebao u našem vremenu bezbožništva, kada naučnici smatraju da je svijet stvoren sam po sebi, da nam to saopšti.

Mitropolit Amfilohije je na kraju besjeda kazao da današnji praznik Teodorove subote pokazuje da je sve što je Bog stvorio blagosloveno i dobro i podsjetio da se na ovaj veliki praznik tradicionalno priprema koljivo.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

2. 9. 2018.

Četrnaesta nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u manastiru Ostrogu...

U 14. nedjelju po Pedesetnici, 2. septembra 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Sve...

1. 9. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 05.09.

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 05. 09. sa početkom u...

28. 8. 2018.

Uspenje Presvete Bogorodice molitveno proslavljeno u ostroškoj svetinji...

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, saborno i molitveno je proslavljen u manastiru...

26. 8. 2018.

Trinaesta nedjelja po Pedesetnici molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 13.nedjelju po Pedesetnici, 26. avgusta 2018. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosl...

15. 8. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 17. 08. 2018

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 17. 08. sa početkom u ...

29. 7. 2018.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 03. 08. 2018

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 03. 08. sa početkom u ...