Praznik Sveta Tri Jerarha molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

12. februar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na praznik Sveta Tri Jerarha kada se zajedno molitveno proslavljaju Sveti Vasilije Veliki, Sveti Grigorije Bogoslov i Sveti Jovan Zlatousti, u Nedelju o bludnom sinu, 12. februara 2017. ljeta Gospodnjeg, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Liturgija.

Načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jeromonah Sergije, protojerej Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski, jerej Radmilo Čizmović paroh pješivački i jerođakoni Roman i Zosima.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, brojnom monaštvu i sabranom vjernom narodu riječima praznične besjede obratio se o. Sergije.

On je kazao da u pripremnim nedeljama za Časni post Jevanđelje služi kao mjera i kurs kako treba živjeti.

– Kao što čusmo u Jevanđelju, da budemo kao oni čija će se svjetlost svijetliti pred ljudima i da ti ljudi vide dobra djela, kojima nas je naučilo Jevanđelje i da s nama proslave Oca našega koji je na nebesima, kao što su to učinili Sveta Tri Jerarha koje danas proslavljamo. Pisac žitija Svetog Jovana Zlatousta kaže da Sveti Zlatousti nije rekao sve ono što je rekao o Svetom Jevanđelju i o djelu Gospoda Isusa Hrista, prosto bi postojala potreba da Hristos ponovo dođe i da douči ljude, ali on je to uradio preko svog sluge Svetog Jovana Zlatousta i ostalih slugu i Svetog Vasilija Velikog, Svetog Grigorija Bogoslova, te Svetog Vasilija Ostroškog koji nas je ovdje sabrao da gledajući na divna djela koja tvori ne samo za svog života, nego i veća tvori djela sad kada je dušom pred Gospodom, a osvećenim tijelom ovdje sa nama pun blagodati Duha Svetoga čineći mnoga čudesa i svjedočeći da je Bog naš istiniti Bog, svemoćni Bog, svevremeni Bog, Bog koji nema početka ni kraja i koji će one koji se s Njim svedine takođe učiniti vječnim – kazao je o. Sergije.

Istakao je da čovjek kad čini zlo ne čini samo sebi nego i svojim bližnjima, a tako i kad čini dobro čini ga i svima oko sebe.

-Upravo ovaj post za koji se spremamo je naše najbolje oružje i oruđe, kojim ćemo obraditi njivu naše duše, da ona zasija i rodi plodovima dobra, plodovima svjetlosti, plodovima radosti u Duhu Svetome i da postanemo oni koji će svojim životom i primjerom svijetliti ljudima. Neka bi Bog dao da i mi od ovog časa sagledamo sebe, naše promašaje, naše grijehe i da tako sagledavši se iskreno pred Gospodom se ispovijedimo i potrudimo da uđemo i prođemo tokom ovoga posta sve služeći Gospodu Bogu i svom spasenju i spasenju svojih bližnjih i da se radujemo Njegovom Vaskrsenju i budemo učesnici Njegovog vječnog života – zaključio je jeromonah Sergije.

Besjeda o. Sergija na praznik Sveta Tri Jerarha

Brojno monaštvo i vjerni narod prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 9. 2017.

Mitropolit Amfilohije na Krstovdan služio u Gornjem Ostrogu...

 Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača, svenarodnim saborom i slavskom t...

26. 9. 2017.

Prepodobni Jerotej – imendan našem jeromonahu Jeroteju...

Prepodobni JerotejRodom sa Peloponeza iz sela Kalamata. Podvizavao se u Iverskom manastiru u Sv....

25. 9. 2017.

U PETAK 29.09.2017. SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA

Obavještavamo vjerni narod da će se  Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 29.09 sa početkom u 17...

25. 9. 2017.

DUHOVNE VEČERI SUBOTOM – o. Miodrag Todorović – Dobro nam je ovdje b...

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva, Arhiepiskopa Cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko-primorskog...

24. 9. 2017.

Šesnaesta nedjelja po Duhovima saborno i molitveno proslavljena u ostroškoj svetinj...

U nedjelju pred Vozdviženje Časnog Krsta, 16. po Duhovima, 24. septembra 2017. godine Gospodnje, kada n...

17. 9. 2017.

Petnaesta nedjelja po Duhovdanu molitveno i saborno proslavljena u manastiru Ostro...

U 15. nedjelju po Duhovima, 17.septembra 2017.godine Gospodnje, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...