Praznik Sveta Tri Jerarha molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

12. februar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na praznik Sveta Tri Jerarha kada se zajedno molitveno proslavljaju Sveti Vasilije Veliki, Sveti Grigorije Bogoslov i Sveti Jovan Zlatousti, u Nedelju o bludnom sinu, 12. februara 2017. ljeta Gospodnjeg, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Liturgija.

Načalstvovao je jeromonah Jerotej sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu jeromonah Sergije, protojerej Siniša Janković paroh zatonsko-brzavski i ivanjski, jerej Radmilo Čizmović paroh pješivački i jerođakoni Roman i Zosima.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, brojnom monaštvu i sabranom vjernom narodu riječima praznične besjede obratio se o. Sergije.

On je kazao da u pripremnim nedeljama za Časni post Jevanđelje služi kao mjera i kurs kako treba živjeti.

– Kao što čusmo u Jevanđelju, da budemo kao oni čija će se svjetlost svijetliti pred ljudima i da ti ljudi vide dobra djela, kojima nas je naučilo Jevanđelje i da s nama proslave Oca našega koji je na nebesima, kao što su to učinili Sveta Tri Jerarha koje danas proslavljamo. Pisac žitija Svetog Jovana Zlatousta kaže da Sveti Zlatousti nije rekao sve ono što je rekao o Svetom Jevanđelju i o djelu Gospoda Isusa Hrista, prosto bi postojala potreba da Hristos ponovo dođe i da douči ljude, ali on je to uradio preko svog sluge Svetog Jovana Zlatousta i ostalih slugu i Svetog Vasilija Velikog, Svetog Grigorija Bogoslova, te Svetog Vasilija Ostroškog koji nas je ovdje sabrao da gledajući na divna djela koja tvori ne samo za svog života, nego i veća tvori djela sad kada je dušom pred Gospodom, a osvećenim tijelom ovdje sa nama pun blagodati Duha Svetoga čineći mnoga čudesa i svjedočeći da je Bog naš istiniti Bog, svemoćni Bog, svevremeni Bog, Bog koji nema početka ni kraja i koji će one koji se s Njim svedine takođe učiniti vječnim – kazao je o. Sergije.

Istakao je da čovjek kad čini zlo ne čini samo sebi nego i svojim bližnjima, a tako i kad čini dobro čini ga i svima oko sebe.

-Upravo ovaj post za koji se spremamo je naše najbolje oružje i oruđe, kojim ćemo obraditi njivu naše duše, da ona zasija i rodi plodovima dobra, plodovima svjetlosti, plodovima radosti u Duhu Svetome i da postanemo oni koji će svojim životom i primjerom svijetliti ljudima. Neka bi Bog dao da i mi od ovog časa sagledamo sebe, naše promašaje, naše grijehe i da tako sagledavši se iskreno pred Gospodom se ispovijedimo i potrudimo da uđemo i prođemo tokom ovoga posta sve služeći Gospodu Bogu i svom spasenju i spasenju svojih bližnjih i da se radujemo Njegovom Vaskrsenju i budemo učesnici Njegovog vječnog života – zaključio je jeromonah Sergije.

Besjeda o. Sergija na praznik Sveta Tri Jerarha

Brojno monaštvo i vjerni narod prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista kroz Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 4. 2017.

Praznik Blagovijesti molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu...

Veliki hrišćanski praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice molitveno je proslavljen u ostroškoj sveti...

3. 4. 2017.

U ponedjeljak 3. aprila Episkop Joanikije odslužio Liturgiju pređeosvećenih darov...

U šesti ponedjeljak Vaskršnjeg posta, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Jakova Isp...

2. 4. 2017.

Episkopi umirovljeni Atanasije i pakračko-slavonski Jovan odlsužili Liturgiju u G...

U petu nedjelju Vaskršnjeg posta - Gluvnu, posvećenu Prepodobnoj Mariji Egipćanki, u crkvi Vavedenja Pr...

28. 3. 2017.

Najava predavanja oca Arsenija u Bileći 02. aprila, a u Pančevu 04. aprila...

Obavještavamo vjerni narod da će monah Arsenije, u nedelju 02. aprila u 19 časova, održati predavanje ...

26. 3. 2017.

U Sredoposnu nedjelju proslavljena hramovna slava crkve Svetog Jovana Lestvičnika ...

Četvrta nedjelja Velikog posta, Sredoposna, posvećena Svetom Jovanu Lestvičniku, proslavljena je u ost...

22. 3. 2017.

SLUŽBA JELEOSVEĆENjA 24.03.2017.

Služba  jeleosvećenja će se vršiti u petak 24.03.2017. u Donjem Manastiru Ostrog, 16. časova....