Митрополит Амфилохије и Епископ Кирило служили у острошком скиту Јован Долу на празник Зачећа Светог Јована Крститеља

6. oktobar 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Поводом крсне славе ктиторске породице Никчевић Зачећа Светог Јована Крститеља, Његово Вископреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство викарни Епископ диоклијски Г. Кирило уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Српске Православне Цркве, а уз молитвено учешће бројних свечара, монаштва и вјерног народа, одслужили су Свету архијерејску Литругију у цркви посвећеној Рођењу Светог Јована Крститеља у острошком скиту Јован Долу код Никшића.

Архијерејима господи Амфилохију и Кирилу саслуживали су протојереј – ставрофор Милорад Лончар из Мелбурна, архијерејски намјесник херцегновски протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, протојереј-ставрофор Ђорђе Оровић из Херцег Новог, сабраћа острошке обитељи јеромонаси Сергије и Jеротеј и јерођакон Атанасије. Одговарале су монахиње манастира Светог Луке у Жупи Никшићкој. Бројно монаштво и вјерници примили су Свето Причешће, а потом су Митрополит Амфилохије и Владика Кирило са саслужитељима благосиљали и пререзали славске колаче.

На крају богослужења сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Митрополит Амфилохије, који је истакао значај празника Зачећа Светог Јована Крститеља и честитао славу свим свечарима.

-Данас су свечари сви Хришћани Православни широм свијета, јер се прославља дан Зачећа између највећих рођених од жене, Светог Јована Крститеља и Претече. Он и његово зачеће, рођење и мисија на земљи је изузетна била и остала – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је поред Светог Јована само неколико таквих чудесних рођења било, као рођење Исака од Аврама и Саре, па рођење пророка Самуила од мајке Ане…

Он је подсјетио на јеванђељску причу о зачећу светог Јована Крститеља.

-Јелисавета се пет мјесеци крила, запањена тиме што се догодило да ће њена остарела утроба родити младицу, која ће подмладити не само њу и њен брак, него и људску природу и човјечанство, с обзиром да ће Јован Крститељ бити свједок Онога који је рођен од Пресвете Дјеве, а чији је он био Претеча – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је божанска ријеч која је створила првог човјека, дала и Јелисавети снагу да зачне то дијете.

Митрополит је истакао да је зачеће сваког људског бића велико и страшно чудо обликовање дјетета у материнској утроби.

-Иза свега тога се скрива управо та чудесна божанска сила, која обликује све, која ствара, преображава, васкрсава и благодарећи тој сили божанској је Господ Васкрсао из мртвих и благодарећи тој сили биће и опште васкрсење мртвих – казао је Митрополит Амфилохије.

Он је такође додао да је у наше вријеме, распамећено и обезбожено, обесвећено и људско зачеће и људска природа и лику наци-фашистичких, бољшевичких и данашњих такозваних покрета који се засивају на скрнављењу самог зачећа и смисла људског бића.

-Они своде људски живот на оно што је приземно, тзв. природно, своде људски живот на пролазност и одричу се вјечног и непролазног људског достојанства. Човјек је биће које је створено за вјечност, непролазност, бесмртност, а не за пролазност и ништавило. А нажалост, све идеологије на томе темеље људко достојанство. Чим без Бога темеље свој живот, онда темеље без Бога и зачеће и рађање – казао је Митрополит Амфилохије и додао да ми најбоље видимо како је све пропало што је стварано без вјере и без Бога.

Бесједа Митрополита Амфилохија

Након Литургије Митрополит Амфилохије са свештенством одслужио је помен члановима породице Никчевић који почивају на гробљу у Јован Долу, а који су острошкој светињи завјетовали имање предака гдје већ више од 15 година живе и духовно узрастају острошки монаси у манастирском скиту.

Свечари и братство острошке обитељи припремили су послужење у манастирској гостопримници.

Све фотографије

 

Oстала дешавања

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...