U ostroškoj svetinji proslavnjen Krstovdan – slava crkve Vozdviženja Časnog Krsta u Gornjem manastiru (video)

27. septembar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Vozdviženja Časnog Krsta Hristovog, hramovna slava crkve u Gornjem ostroškom manastiru svečano i molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji. Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, a sasluživali su mu gost Mitropolije Njegovo Preosveštenstvo Episkop karakaski i južnoamerikanski Ruske Zagranične crkve G. Jovan, te brojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo Srpske Pravoslavne Crkve. Veliki broj monaštva i vjernika sabrao se u ostroškoj svetinji na ovaj veliki praznik, a na početku Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije je iznio iz crkve Časni Krst, kako bi sabrani mogli da ga cjelivaju i da mu se poklone.

Đakoni su čitali Sveto Jevanđelje na ruskom i srpskom jeziku, a brojno monaštvo i vjernici koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Na kraju Svete Liturgije Visokopreosvećeni mitropolit Amfilohije i preosvećeni episkop Jovan blagosiljali su i sa ostroškom bratijom, gostima i vjernim narodom prelomili slavski kolač u slavu Božiju, a u čast Časnog Krsta Hristovog i slave hrama koji je u ostroškoj stijeni podigao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

Nakon bogosluženja, nadahnutom arhipastriskom besjedom sabranima se obratio mitropolit Amfilohije, koji je posjetio da se svi Hrišćani, od rođenja i krštenja klanjaju Časnom Krstu preko koga je zasijala svjetlost Vaskrsenja i vječnog života.

– Ovaj dan je posvećen uznošenju Časnog Krsta, kada su u Carica Jelena i Car Konstantin u razorenom Jerusalimu pronašli mjesto gdje je Gospod stradao i Njegov Časni Krst – kazao je mitropolit Amfilohije i dodao da je to bilo u vrijeme Patrijarha jerusalimskog Sofronija.

Visokopreosvećeni Mitropolit je istakao da nije slučajno što je Sveti Vasilije podigao crkvu posvećenu Časnom Krstu.

– Svi hramovi koji se podižu na zemlji nastavak su Groba Hristovog. Svaki hram i svaki olatar podignut u hramu, na koji se prinosi ista ona žrta prinesena na Golgoti, je u znaku Hristove žrtve, Onoga koji je žrtvovao sebe za život svijeta, a i oni koji su Njegovi, od apostola do danas, prizvani su da se i oni žrtvuju na hristoliki način, za Boga, za istinu Božiju, za pravdu Božiju, za vječni život i za bližnje svoje. To su istinski i pravi Hrišćani – kazao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je čitav život Svetog Vasilija Ostroškog bio u znaku krsta i žrtve Hristove.

– Više od 350 godina narod se sabira da cjeliva mošti Svetog Vasilija Ostroškog, da cjeliva njegov Časni Krst i da preko njega zamoli Gospoda da pomogne svima da nose svoj krst i da budu dostojni Njegovog učenika Svetog Vasilija Ostroškog – kazao je mitropolit Amfilohije i podsjetio da je ostroška svetinja u znaku Krsta i Raspeća, kroz živote i stradanja Prepodobnog Isaije Ostroškog, Svetog Đakona Svetog Vasilija i Svetog novomučenika Stanka.

– Ostrog je nova Golgota izrasla iz one prve Golgote jerusalimske i zato je posvećen ovaj hram ovdje Vozdviženju Časnog Krsta – kazao je mitropolit Amfilohije je podsjetio i na još jedno tužno svjedočanstvo, kada je novembra mjeseca 1943. godine od bezbožne bratske ruke na prevaru pobijeno 28 najbiranijih Hrišćana Crnogoraca na čelu sa Bajom Stanišićem i Blažom Đukanovićem.

Mitropolit Amfilohije je istakao zadovoljstvo što je u ostroškoj svetinji na ovaj veliki praznik sa njim služio i Episkop Jovan.

Proslava Krstovdana nastavljena je uz posnu trpezu hrišćanske ljubavi, koju je povodom slave crkve Vozdviženja Časnog Krsta pripremilo ostroško bratstvo.

Besjeda na Krstovdan

dsc_3457 dsc_3463Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...