У острошкој светињи прославњен Крстовдан – слава цркве Воздвижења Часног Крста у Горњем манастиру (видео)

27. septembar 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Воздвижења Часног Крста Христовог, храмовна слава цркве у Горњем острошком манастиру свечано и молитвено је прослављен у острошкој светињи. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије, а саслуживали су му гост Митрополије Његово Преосвештенство Епископ каракаски и јужноамерикански Руске Заграничне цркве Г. Јован, те бројно свештенство и свештеномонаштво Српске Православне Цркве. Велики број монаштва и вјерника сабрао се у острошкој светињи на овај велики празник, а на почетку Свете Литургије Митрополит Амфилохије је изнио из цркве Часни Крст, како би сабрани могли да га цјеливају и да му се поклоне.

Ђакони су читали Свето Јеванђеље на руском и српском језику, а бројно монаштво и вјерници који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

На крају Свете Литургије Високопреосвећени митрополит Амфилохије и преосвећени епископ Јован благосиљали су и са острошком братијом, гостима и вјерним народом преломили славски колач у славу Божију, а у част Часног Крста Христовог и славе храма који је у острошкој стијени подигао Свети Василије Острошки Чудотворац.

Након богослужења, надахнутом архипастриском бесједом сабранима се обратио митрополит Амфилохије, који је посјетио да се сви Хришћани, од рођења и крштења клањају Часном Крсту преко кога је засијала свјетлост Васкрсења и вјечног живота.

– Овај дан је посвећен узношењу Часног Крста, када су у Царица Јелена и Цар Константин у разореном Јерусалиму пронашли мјесто гдје је Господ страдао и Његов Часни Крст – казао је митрополит Амфилохије и додао да је то било у вријеме Патријарха јерусалимског Софронија.

Високопреосвећени Митрополит је истакао да није случајно што је Свети Василије подигао цркву посвећену Часном Крсту.

– Сви храмови који се подижу на земљи наставак су Гроба Христовог. Сваки храм и сваки олатар подигнут у храму, на који се приноси иста она жрта принесена на Голготи, је у знаку Христове жртве, Онога који је жртвовао себе за живот свијета, а и они који су Његови, од апостола до данас, призвани су да се и они жртвују на христолики начин, за Бога, за истину Божију, за правду Божију, за вјечни живот и за ближње своје. То су истински и прави Хришћани – казао је митрополит Амфилохије.

Он је подсјетио да је читав живот Светог Василија Острошког био у знаку крста и жртве Христове.

– Више од 350 година народ се сабира да цјелива мошти Светог Василија Острошког, да цјелива његов Часни Крст и да преко њега замоли Господа да помогне свима да носе свој крст и да буду достојни Његовог ученика Светог Василија Острошког – казао је митрополит Амфилохије и подсјетио да је острошка светиња у знаку Крста и Распећа, кроз животе и страдања Преподобног Исаије Острошког, Светог Ђакона Светог Василија и Светог новомученика Станка.

– Острог је нова Голгота израсла из оне прве Голготе јерусалимске и зато је посвећен овај храм овдје Воздвижењу Часног Крста – казао је митрополит Амфилохије је подсјетио и на још једно тужно свједочанство, када је новембра мјесеца 1943. године од безбожне братске руке на превару побијено 28 најбиранијих Хришћана Црногораца на челу са Бајом Станишићем и Блажом Ђукановићем.

Митрополит Амфилохије је истакао задовољство што је у острошкој светињи на овај велики празник са њим служио и Епископ Јован.

Прослава Крстовдана настављена је уз посну трпезу хришћанске љубави, коју је поводом славе цркве Воздвижења Часног Крста припремило острошко братство.

Бесједа на Крстовдан

dsc_3457 dsc_3463Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...