У острошкој светињи молитвено прослављен празник Усековања главе Светог Јована Крститеља (видео)

11. septembar 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Велики хришћански празник којим се наша Света Црква молитвно сјећа мученичког страдања Светог Јована Претече и Крститеља Господњег молитвено је прослављен у острошкој светињи.

Уз саслужење бројног свештенства, Светом Литругијом на платоу испред Горњег острошког манастира началствовао је протојереј Александар Станковић из Шумадијске епархије.

dsc_2917-kopija

Евхаристијском сабрању присуствовало је неколико стотина вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

dsc_2912-kopija

Након читања Светог Јеванђеља, надахнутом бејседом сабранима се обратио о. Александар, који је говорио о значају великог празника Усековања главе Светог Јована Крститеља.

dsc_2919-kopija

-Данас прослављамо Светог Јована Крститеља, који је од свога зачећа био предодређен да буде Претеча Господњи, који је по својој слободи прихватио то што је Бог замислио о њему. Могао је да одбије, да каже да неће то, да је тешко, да хоће да иде лакшим путем, али он је схватио вољу Божију о себи и схватио за шта је предодређен и прихватио тај свој Крст и радио је то за шта га јо Бог намијенио. Онај који је највећи међу рођеним од жена, како га је сам Христос назвао, онај који је рачунат као анђео међу људима, прихватио је ту улогу од Бога дату да проповиједа Ријеч Господњу, да ће доћи Месија Спаситељ – казао је о. Александар и казао да не треба ни ми да се опиремо ономе за шта нас је Бог предодредио.

Бесједа о. Александра

Бројни поклоници, који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Света Литругија поводом великог празника Усековања главе Светог Јована Крститеља одслужена је и у Доњем Острогу. Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице началствовао је сабрат острошке обитељи јеромонах Сергије, а саслуживали су му архимандрит Мирон, протојереј Бошко Руљић из Мркоњић Града, јереј Никола Скопљак бјелопољски парох и јерођакон Роман.

dsc_2944-kopija

Бројни вјерници и монаштво присуствовали су Светој Литургији, а након читања Светог Јеванђеља сабране је ријечима надахнуте празничне беседе поучавао о. Сергије.

Он је подсјетио на ријечи Јеванђеља, односно питање младића шта да учини да има живот вјечни.

-Господ му одговара да држи заповијести које су прописане још од прије. Он каже да је све испунио, и пита шта му још недостаје. Осјетљива душа види да није све ни у заповијестима и пита шта му још недостаје. Господ му каже ”недостајеш ти”, недостаје сам човјек, да самога себе цијелога себе преда Господу и Он га савјетује да се одлијепи од свога богатства које му је дато управо на спасење као и сваком човјеку, да економишући њиме на правилан начин покаже своју љубав, своју спремност на сличење Богу живоме који сам себе поклања човјеку, свакоме од нас и читавом роду људском на спасење и на живот вјечни – казао је о. Сергије и додао да су заповијести ипак прво оно што је препоручио Господ, а које представљају степенице нашег уздизања ка Господу.

 

Он је данашњи велики празник упоредио са Великим петком, односно страдање Господа Исуса Христа са страдањем Светог Јована и испричао јеванђељско свједочанство догађаја страдања Претече и Крститеља Господњег.

-Страдањем Светог Јована Крститеља ствара се привид да онај који ревнује за Бога остаје без главе, а они који живе у злоби успијевају. Не чини ли нам се и данас често да кажемо, кад неко живи неуредно а све му иде, а ми се трудимо па све иде слабо? Али шта се дешава са злобом. Убрзо након што је Свети Јован страдао од стране цара Ирода, он губи власт и са том својом незаконитом женом Иродијадом и њеном  кћерком Саломијом која тада играше раскалашно треба да бјежи и спасава живу главу. Онда се на земљи дешава правда. Саломија прелази преко замрзнуте ријеке, под њом лед пуца и санте леда се приближију њеном вратим притискају и обезглављују је, а земља прогутава Ирода и Иродијаду. А правда Божија и сам Господ прославља Светог Јована, као највећег од жене рођенога и ево до дана данашњега нема земље, нема народа који није чуо за правду Всетог Јована Крститеља, али не само зато што су га упамтили, него заот што његове свете мошти чине чудеса – казао је о. Сергије и подсјетио да и наш народ има велики благослов, руку Светог Јована која се чува у Цетињском манастиру.

Бесједа о. Сергија

У наставку Литургије они који су се припремали, присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Прослава празника настављена је уз посну трпезу хришћанске љубави, јер се на овај дан, по древном обичају и правилу проводи у посту.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...