У недељу 8. по Духовима одлсужена Литургија у Доњем манастиру и прослављен имендан острошке братије архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме (видео)

21. avgust 2016. - Манастир Острог - Дешавања

У недељу 8. по Духовима, 21. августа, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Емилијана Исповиједника, Преподобног Зосиму Туманског и Светог Мирона, одслужена је Света Литургија у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру. Началствовао је сабрат острошке обитељи јеромонах Сергије, а саслуживали су му архимандрит Мирон, јереји Мирослав Михаиловић парох плужински, Ђорђе Ракић парох ћурлински и јерођакони Роман и Зосима.

DSC_2606 kopija

Након читања Светог Јеванђеља надахнутом бесједом сабранима се обратио о. Сергије.

Отац Сергије је подсјетио на ријечи Јеванђеља и причу када су се ученици Христови послани Њиме на узбуркано море, нашли у ситуацији да су се препали за своје животе, а да у том страху и метежу нису отворили своја срца и нису били спремни да препознају Христа који је кренуо ка њима.

DSC_2635 kopija

– Они од узбуркања воде и страха не успијевају да срцем осјете да је оно заиста Христос, а не нека утвара. Није то исто као и у данашње вријеме. Уздамо се у технику, у неки ослонац земаљски, да обезбиједимо да имамо гдје да преноћимо, да имамо залиха да прехранимо себе и дјецу.. А да ли се уздамо да смо у благодати и благослову Господа Бога и Спаса нашега? Као што ни она лађица није могла засигурно да обезбиједи апостолима спасење на узбурканом мору јер су многе лађе и прије и послије се потопиле и многи су се подавили на тим лађицама. Технички гледано, ни данашња достигнућа не могу нам обезбиједити бесмртност, живот вјечни. Али ми често, готово стално се уздамо у то, па кажемо, кад дође вријеме да се опредијелимо хоћемо ли испунити вољу Божију или угодити души својој ради неке сигурности – казао је о. Сергије.

Он је подсјетио да се људи често, радни неке земаљске сигурности, радије опредјељују за гријех, него за испуњење Божијих заповијести.

– Често кажемо да није згодно да дјеца посте, због страха хоће ли се развити у здраве особе, а сигурно хоће јер не живи човјек само о хлебу, него о ријечи Божијој. Када дођемо у године, када треба да се женимо, удајемо, заборављамо да је дјевственост једна од кључних врлина и особина које ће обезбиједити касније благословен и сигуран брак у Цркви Божијој. А често се пита омладина ко ће ме оженити, како ћу се оженити, ако ја будем глумио неког чудака да се придржавам те велике заповијести божије и тога благослова Божијег. Уздајући се више да ћемо кроз гријех постићи мир, ми се одричемо Онога који је једини мир и благослов и који је животодавац, Господа Исуса Христа и Спаса нашега – казао је о. Сергије и додао да је сличан страх Петров када је стао ногом на море и почео да тоне, као наша колебања свакодневна.

О. Сергије је подјсетио да су светитељи често прелазили границе људске природе хрлећи Господу у загрљај, те да су такви били и Свети Василије Острошки, Свети Мирон и Преподобни Зосима, које данас прослављамо.

Бесједа о. Сергија у недељу 9. по Духовима

 

Велики број сабраних, који посте Великогоспојински пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

DSC_2631 kopija

На крају Литургије о. Сергије и саслужитељи благосвловили су и пререзали славски колач у славу Божију, а у част Светог Мирона и Преподобног Зосиме Туманског, поводом имендана острошких монаха архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме.

DSC_2613 kopija

О. Сергије је у име братства острошке обитељи честитао имендан оцима Мирону и Зосими.

Све фотографије

 

 

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...