Митрополит Амфилохије 16.августа одслужио Литургију у Горњем Острогу(видео)

16. avgust 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије одслужио је уторак 16. августа, на празник Преподобних Исакија, Далмата и Фауста на платоу испред Горњег острошког манастира Свету Архијерејску Литургију.

DSC_2476 kopija

Саслуживало му је бројно свештеномонаштво и свештенство Српске Цркве уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа. Велики број поклоника из разних крајева свијета, који су дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу сабрао се у острошкој светињи.

DSC_2485 kopija

Након читања Светог Јеванђеља ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Митрополит Амфилохије. Он је казао да је Јеванђеље свједочанство Христове силе божанске која је исцјељивала и просвећивала Његове савременике који су га се дотицали, који су слушали Његову науку и оне који су гледали Његово распеће. Митрополит је подсјетио и на разбојнике који су разапети са Господом, од којих се један покајао за гријехе своје, повјеровао и отишао у Рај.

DSC_2535 kopija

– Само они људи који имају истинскога и дубокога покајања, познају Христа, дарује им Христос силу своју и моћ своју и они улазе у радост Његову, у радост Господа свога. Та сила коју је осјетио и разбојник и они који су се сабирали око Њега и додиривали га, топ је та сила коју је Господ оставио нама људима, читавом свијету и која остаје са нама до краја свијета и вијека – казао је Митрополит Амфилохије.

Он је подсјетио да је острошка светиња 1943. године оскрнављена и заливена братском крвљу, када је нека партизанска бригада ликвидирала најугледније Црногорце тога времена Баја Станишића, Блажа Ђукановића и још 26 са њима људи учених и образованих, патриота.

-Они су 1941. године кренули против фашизма, насиља, тираније, али нажалост, зло и опако сјеме, демонско сјеме револуционара бољшевичких, оно је затровало један дио нашег народа и наше омладине, и у оно вријеме када су требали сви заједно да се боре против тог опаког зла нацифашистичког, они су се борили, али су се борили да отимају власт и почели су да убијају своју браћу. Пуна је Црна Гора јама напуњених братском риуком побијених и ово свето мјесто је такво мјесто – казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је казао да су они који су пострадали од братске руке у острошкој светињи дошли са намјером да сачувају ћивот са моштима Светог Василија.

-Они револуционари који су долазили у Острог рекли су да имају тамо некакве кости мртве, које треба избацити. Тако су говорили и тако су се односили према светињи. То јесу кости, али кости које су облагодаћене. Сила Божија које се дотакао свети Васислије Острошки, својим подвигом, трудом, својом молитвом. Дух Свети који се уселио у њега и у његове кости, у његово биће, био је у њему, не само докле је ходао овдје по земљи, него је остао. Оно што је вјечно, кад га човјек једном прими, то остаје у њему у вјекове. Тако да су његове кости чудотворне не саме собом, него силом Божијом коју је Господ уградио у Светом Василију Острошком  – додао је Митрополит Амфилохије.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је казао да се цјеливајући мошти Свеотог Василија Острошког исцјељујемо.

-Нарочито је то овдје нама потребно нама у Црној Гори, али и свима гдје год били, да се исцијелимо од тог братоубилачког опаког духа, који данас поново лута преко другачијих идеја и на којем се гради и покушавају да гране ново људско дурштво и новог човјека, као што су и онда покушавали, а видјели смо шта се са тим догодило. Све што се гради без Бога и мимо Бога, против Бога нема живота у себи. То пропада. Само оно што се гради на Богу, светињи, вјери у живога Бога градило и гради то остаје и то је оно што је својствено човјеку који повјерују у силу Божију и дотакне се те силе Божије и преко светитеља и преко моштију, и преко ријечи светих, све је то што човјека исцјељује и рађа у човјеку љубав према Богу и ближњем – казао је Миторполит Амфилохије.

Велики број вјерника, који посте Великогоспојински пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Бесједа Митрополита Амфилохија у Горњем Острогу 16. август

Све фотографије

 

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...