Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Доњем Острогу на празник Преноса моштију Светог архиђакона Стефана (видео)

15. avgust 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, 15. августа 2016. године, одслужио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру.

DSC_2420 kopija

Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су намјесник острошке светиње протосинђел Павле, сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон и јеромонах Сергије, јереј Ратко Нонковић из Сремске епархије и јерођакони Роман и Зосима, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

DSC_2446 kopija

Након причешћивања вјерних, сабранима се наданутом архипастирском бесједом обратио Митрополит Амфилохије. Он је, између осталог казао да је Свети архиђакон Стефан онај који послужио Господу и посвједочио га својом мученичком крвљу.

-Он је један од оних младића који су очевидно имали ту радост да виде својим тјелесним очима Господа и да прате оно што се са њим догађало, Његово распеће, Његово погребење, Његову смрт, али у исто вријеме да буду очевици Његовог светог Васкрсења. Зато се он и испунио Духа Светога. Вјероватно је он био и на Гори Сионској када је Дух у виду огњених језика сишао на свете апостоле Христове и народ који се ту сабрао, тако да није чудо што је он тако огњен, тако испуњен дубоком вјером у Христа – казао је Митрополит Амфилохије.

DSC_2454 kopija

Он је подсјетио да је Архиђакон Стефан постао заштитник царева, а да је нарочито био покровитељ наших Немањића.

-Почевши од Стефана Немање, редом до Стефана Душана. Они су и име његово уз своју царску титулу узимали. Тако је он одиграо велику улогу у свједочењу Христа широм васељене, а посебно у нашем светосавском народу. Архиђакон Стефа, боговидац и тајновидац, дивни чудесни свједок Христов, онага Христа који је са нама и међу намам и који ће остати до краја свијета и вијека – казао је Митрополит Амфилохије.

Подсјетио је да је почео Великогоспојински пост и да се припремамо постом молитвом, исповијешћу и покајањем, да се и ми сусрећемо са Господом примајући Његово Тијело и Крв, на начин како се сусрео Ахиђакон Стефан и остали Христови ученици са Њим.

-Нарочито овдје у овој Божијој светињи Светог Василија Острошког која управо и јесте велика светиња што се почевши од Исаије Острошког, преко Светог Василија и Ђакона светог његовог, Светог мученика Станка, овдје тај сусрет са живим Богом непрекидно се догађа више од 350 година. Безброј душа хрли овој светињи управо да би се среле са Господом код Његовог угодника Острошког, да би од Господа кроз тај сусрет  задобили здравље душе и тијела, просвећење и очишћење и да би се и они преобразили у вјерне свејдоке живога Господа Исуса Христа, дивнога у светима својим, нарочито у Светом архиђакону Стефану – завршио је Митрополит Амфилохије своју бесједу.

Бесједа Митрополита Амфилохија у Доњем Острогу на празник Преноса моштију Светог Стефана

Све фотографије

DSC_2456 kopija

 

 

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...