У трећу недељу по Духовима одслужене Литургије у манастиру Острогу (видео)

10. jul 2016. - Манастир Острог - Дешавања

У трећу недељу по Духовима, 10. јула 2016.године, када наша Света Црква прославља Преподобног Сампсона Странопримца, у цркви Свете Ттројице у Доњем острошком манастиру одслужена је Света Литургија. Началствовао је подгорички парох протојереј Никола Пејовић, а саслуживали су му сабрат острошке обитељи јеромонах Јеротеј, пјешивачки парох јереј Радмило Чизмовић, свештеник Далибор Стефановић из Нишке епархије и јерођакони Роман и Зосима.DSC_2073 kopija

На Светој служби Божијој сабрало се мноштво монаштва и вјерног народа, а након читања Светог Јеванђеља бесједио је началсвујући о. Никола. Он је подсјетио на ријечи пророка Давида, ”Снага је моја и пјесма моја Господ и би ми на спасење.

-Не зна се шта је пуније мудрости и божанског знања и божанске љубави према човјеку, да ли овај стих пророка Давида, да ли посланице апостола Павла који говори шта је то Дух Свети и које особине имају они који Га задобију, или јеванђељско читање по Матеју који нам преноси ријечи Господње о маловјерном народу онога врмена који личи на ово наше вријеме и на свако вријеме – казао је о. Никола и нагласио да су ријечи Јеванђеља вјечне и никад не старе, јер су надахнуте Духом Светим.

DSC_2085 kopija

Тумачећи ријечи Јеванђеља подсјетио је да је Господ рекао да се не бринемо ономе што је земаљско, да се не бринемо ономе шта ћемо обући и у шта ћемо се одјенути или шта ћемо појести, већ да се бринемо о души, јер је душа претежнија од тијела, а тијело од одијела.

-Ево овога мјеста и ове горе, на коју се посебно излила божанска благодат. Ево ове горе са које се ријеч Господња чује много боље и јаче него са других мјеста. Зашто? Зато што је на овој гори онај пријатељ Божији који је угодио Богу и који је свједок истинитости ријечи Његових. Зато се ми обраћамо Светом Василију као нашем пријатељу да нас укријепи, да нам даје оно што нам је на корист и на спасење – казао је, између осталог, о. Никола и додао да су светитељи Христови пројава Царства Небеског, предукус општег васкрсења и потврда васкрсења Хрисотвог.

Бесједа протојереја Николе Пејовића у трећу недељу по Духовима у Доњем Острогу

Велики број оних који посте Петровски пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Света Литургија у приасуству великог броја поклоника из разних крајева свијета одслужена је и на платоу испред Горњег манастира Острога.

 

Oстала дешавања

11. 9. 2024.

Молитвено сјећање на Усјековање главе Светог Јована Крститеља у Острогу...

Дан спомена на Ујековање главе Светог Јована Крститеља молитвено је обиљежен у острошкој светињи у с...

8. 9. 2024.

11. Недјеља по Духовима у Острогу

У 11. Недјељу по Духовима, 8.септембра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прослав...

28. 8. 2024.

Прослава Госпођиндана у Острогу

Велики празник Успења Пресвете Богородице молитвено је прослављен у острошкој светињи 28. августа 20...

26. 8. 2024.

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГУ, јеромонах Петар: “Ви сте храм духа св...

Благословом Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-приморског...

25. 8. 2024.

Девета недјеља по Духовима у Острогу

У 9. недјељу по Педесетници, 25. августа 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено просл...