Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Горњем Острогу на празник Свете мученице Агрипине (видео)

6. jul 2016. - Манастир Острог - Дешавања

У сриједу 3. по Духовима, 6. јула 2016. године, на празник Свете мученице Агрипине и Владимирске иконе Мајке Божије, Његово Вископреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије одслужио је са свештенством и свештеномонаштвом Свету Архијерејску Литургију на платоу испред Горњег острошког манастира. Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију саслуживали су намјесник острошке светиње протосинђел Павле, сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон и јеромонах Јеротеј, барски парох протојереј-ставрофор Ђорђе Кнежевић, протојереј Јордан из Македоније, подгорички парох протојереј Мирчета Шљиванчанин и јерођакони Роман и Зосима.

DSC_1747 kopija DSC_1746 kopija

Бројни поклоници из разних крајева свијета, који су дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу присуствовали су евхаристијском сабрању. Након читања Светог Јеванђеља свештенству, монаштву и вјерном народу ријечима архипастриске бесједе обратио се Високопреосвећени Митрополит. Он је подсјетио на ријечи Светог Јеванђеља да је за Господом Исусом Христом ишло мноштво људи у Његово вријеме.

-Како тада, тако данас. Тако и кроз сву историју, за Господом од Његовог доласка на овај свијет, од Његовог Рођења, па до Његовога Распећа, Васкрсења и Вазнесења, од Силаска Духа Светога на прве ученике Христове, до дана данашњега, непрекидно, као и онда безбројно мноштво народа иде за Господом са жељом да се Њега дотакне. Као и ова жена о којој смо чули, која је боловала од течења крви и помислила у своме срцу чувши за Њега, само да се Њега дотакне и оздравиће – казао је Митрополит Амфилохије и додао да се ова жена Њега дотакла са дубоком вјером и да само ако таква вјера постоји у људској души, молитва даје дар душевног и тјелесног исцјељења.

Бесједа Митрополита Амфилохија у Горњем Острогу на празник Свете мученице Агрипине

Митрополит Амфилохије је казао да тако и у острошку светињу триста и више година народ хита са свих крајева и тиска се око Господа да би Га додирнули, да би Га се дотакли, да би се дотакли Његове хаљине.

-Шта су друго мошти Светог Василија Острошког него хаљине, живе, живоносне, животворне хаљине Господње. Уселио се Господ у Светог оца нашег Василија, Сила Духа Светога се уселила у кости његове, у његово биће, управо зато што је био човјек велике вјере и великога подвига, поста и молитве, управо јер се он сараспео са Господом и задобио силу Господњег Васкрсења и онда се Господ уселио у њега и сви они који долазе у ову Божију светињу и који се дотичу моштију његових и који се причешћују Тијела и Крви Господње овдје у овој светињи, шта друго раде него их Господ исцјељује, освећује, просвећује, светим Причешћем – казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је подсјетио и на Велики Праволсавни сабор који је недавно завршен на Криту.

-Велики сабор је показао да Цркви Божијој ни врата пакла не могу одољети, нити је надвладати. Тамо гдје су двојица и тројица сабрани у име Господње, тамо је и Он. Сабор је показао да је онај сабор око Христа неуништив и да нема силе ни небеске ни земаљске која може да уништи тај сабор, ту Цркву Христову која је Тијело Његово, а Он је њена Глава. Учествујући у раду тога сабора у мом срцу сагледавао сам ону прву Цркву када су били само дванаест ученика Христових и када су били први ученици и чула се прва проповијед Христова, па онда ученика, па се сабрало око 3.000 њих и онда су кренули апостоли широм свијета да проповиједају Христа и испуне Његову заповијест – казао је Митрополит Амфилохије и додао да данас од тих дванаест апостола у свијету има више од хиљаду православних епископа.

Митрополит Амфилохије је додао да се данас на читавом земаљском шару Служи Света Литургија и проповиједа Јеванђеље на свим свјетским језицима.

Велики број сабраних који посте Петровски пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, присајединили су Тијелом и Крвљу Господа Исуса Хриса, а након Свете службе Божије сабрали су се у миру приступали цркви Ваведења Пресвете Богородице на поклоњење моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...