У Доњем Острогу молитвено прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле, храмовна слава цркве Свете Тројице (аудио)

19. jun 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Силаска Светог Духа на апостоле – Тројице, у недељу Педесетнице 19. јуна 2016. године, који је уједно и храмовна слава Светотројичне цркве, молитвено је прослављен у Доњем острошком манастиру.

Светом Литургијом началствовао је острошки намјесник протосинђел Павле, а саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон и јеромонах Јеротеј, никшићки парох протојереј Слободан Јокић, подгорички парох протојереј Миладин Кнежевић, пјешивачки парох јереј Радмило Чизмовић, јерођакони Роман и Зосима и ђакон Небојша Јовановић из Милешевске епархије.

DSC_1508

Велики број вјерника, којису из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу и на славу острошке светиње, присуствовао је евхаристијском сабрању.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, сабранима је бесједио о. Павле који је подсјетио на ријечи Јеванђеља да у народу због Господа Исуса Христа, јер су једни сумњали да је Исус Христос заправо Господ Бог наш, а други су вјеровали да је Он.

– Тако и данас, све подјеле у свијету се врте око те дилеме. Ко је тај Бог? У шта, у кога вјерујемо? Да ли вјерујемо у дјела Његова, оно што видјесмо и опипасмо рукама својим или вјерујемо себи, своме разуму, религијама и боговима које смо ми сами осмислили, идолима, партијама које дијеле људе, у челнике који заузимају мјесто Бога, да им се дивимо и да им се клањамо и да препустимо животе у њихове руке?! Господ каже ”Ви сте свјетлост, који прими ту свјетлост има живот вјечни.” Та свјетлост је благодат Светог Духа, који обитава у нама, међу нама и само је потребно да отворимо наша срца и да Га препознамо и да препознамо дјела Његова – казао је о. Павле.

DSC_1591

Он је такође рекао да треба да се сјећамо догађаја који су се дешавали кроз историју, али и наших светитеља које је Господ призвао на исти начин на који нас призива.

– Да се сјетимо и Светог Оца нашег Василија Острошког. У његовом тестаменту пише ”Служих Богу и Пресветој Богородици у хладној стијени, топлоте ради Божије. А та топлота Божија није ништа друго, него благодат Светог Духа која нам даје подвиг, љубав, страх Божији, даје нам свако добро и сваку радост, а даје нам и дуготрпљење, снагу у страдањима, просвјетљује нашу савјест, да се испитамо, да се очистимо и да чисти кренемо на пут спасења у живот вјечни – казао је о. Павле.

Бесједа о. Павла на празник Свете Тројице након Јеванђеља

Током Свете Литургије велики број вјерника причестио се Светим Тајнама, Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Како је празник Свете Тројице храмовна слава цркве у Доњем манастиру, након одслужене Свете Литургије услиједила је свечана литија око храма у којој су учествовали саслужитељи и острошко братство са бројним вјерним народом.

DSC_1539 kopija

Током литије читано је Свето Јеванђеље, свештенство је благосиљало вјерни народ. Свечана литија завршена је благосиљањем и резањем славског колача поводом храмовне славе цркве Свете Тројице.

DSC_1585 kopija

Потом је свештенство одслужио Вечерњу молитву са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духа, а вјерни народ је по древном православном обичају плео вијенце од свјеже покошене траве.

На крају Богослужења, сабранима се празничним словом обратио протојереј Слободан Јокић. Он је казао да овај празник свједочи да нас Христос није оставио саме, као што је и рекао када се узносио на небо.

DSC_1604

– Данас славимо дан када се заокружује и испуњава домострој спасења Господњег. Од Рођења, Обрезања, цијелог живота и учења, славног и страшног Страдања, још славнијег Васкрсења и Вазнесења на небеса. Данас сви ти догађаји добијају своју пуноћу. Данас Црква почиње да се назива Црквом, заједница Бога и људи. Центар је Богочовјек, оно најљепше и најдивније што се десило у историји, да Бог постаје човјек. На данашњи дан, нама преко апостола и учитеља светих до данас и до краја Васељене нам је могућност да будемо једно, да будемо богочовјечански организам, да будемо једно са Богом и једно једни са другима – казао је о. Слободан и додао да је данашњи велики празник заправо рођендан Цркве Божије.

Бесједа о. Слободана на празник Свете Тројице након Богослужења

Сабрање је завршено свечаном трпезом хришћанске љубави коју је поводом великог празника и острошке славе припремило братсво острошке обитељи.

Празник Свете Тројице прославља се три дана.

Све фотографије

Oстала дешавања

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...