Ходочасници из Републике Српске пјешачиће од Сокоца до Манастира Острог 233км

11. maj 2015. - Манастир Острог - Чуда Св. Василија

Јутрос су из порте цркве Светог пророка Илије пут Острога кренули  млади Сокочани. Ријеч је о седмом поклоничком путовању до светиње, у којој се налазе мошти светог Василија Острошког.

Окупили су се ходочасници у најстаријем соколачком храму. Као и претходних година, примили су благослов  духовника. Након молитве, поклонике је поздравио протојереј ставрофор Борис Бандука.

– Крећете, драги поклоници,  према великој светињи у ово свето јутро, на дан Светог великомученика Георгија. Нека вам Господ ову жртву упише на добро. Ваш чин показује велику љубав према нашој цркви, према  нашим светињама, а једна од њих је и манастир Острог, у коме почивају мошти великог светитеља, духовника и чудотворца  – Василија Острошког. Радујемо се сви  у овом јутру због оног што чините – рекао је протојереј ставрофор Борис Бандука.

Прво путовање до манастира Острог соколачки младићи организовали су 2009. године. Тада их је било тројица.  Већ идуће године  било  је шест ходочасника, а прошле године дванаест. У колони која је јутрос кренула према Острогу је 13 поклоника: Младен Цвијетић, Миленко Цвијетић, Младен и Младена Вукосављевић, Дејан Елез, Милисав Зорановић, Драган Мотика, Драган Гладанац, Мирјана Топаловић, Лазарела Јагодић, Милан Боровчанин, Миљан Малетић и Владимир Шућур.

Данас ће прећи 45 километара до мјеста Дуб, које jе пет километара удаљено од Устипраче. Преноћи ће у просторијама „Романијапутева“, фирме која је међу највјернијим спонзорима када је ријеч о поколичком путовању младих Сокочана. Други дан је понајтежи, јер треба до Фоче прећи 55 километара, што захтијева велики напор. Коначиће у домовима фочанске Богословије. Трећег дана ће пјешачити 27 километара  до границе са Црном Гором. Ту ће се још једном срести са  великим пријатељем Бодом, власником бунгалова у Саставцима.

Бодо и његово особље за поклонике увијек обезбиједе преноћиште, удобан смјештај, вечеру, окријепе их. У четвртом дану поклоничког путовања, дестинација до Манастира Пива дуга је 38 километара. У манастиру ће преноћити. Слиједи пети, можда и најтежи дан, пут дуг 48 километара. Ријеч је о путовању кроз ненасељен и безводан крај.  У Никшићу  је коначиште и сутрадан радост путовања према острошкој светињи, пут дуг само 20 километара.

Ходочасници ће 11. маја, око 18 часова, стићи под острошко стијење, до Горњег манастира, у коме ће коначити. Сутрадан, на дан Светог Василија Острошког, присуствоваће јутарњој литургији, а потом  ће се поклонити ћивоту великог светитеља и чудотворца.

Кући се враћају истог дана. Њихови другари  возилима  долазе по њих. Стижу, у вечерњим часовима, на мјесто одакле су кренули – у цркву Светог пророка Илије, гдје ће присуствовати вечерњем богослужењу.

И овога пута  ходочасници су имали помоћ спонзора, међу којима су Митрополија дабробосанска, општина Соколац, Град Источно Сарајево, „Романијапутеви“, Шумско газдинство „Романија“ и други.

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...